În primele nouă luni, profitul net al Gazprom a scăzut cu 35% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 556,3 billion ruble (8,1 miliarde dolari).
Reprezentanţii Gazprom au avertizat că preţul scăzut al petrolului ar putea să îi afecteze planurile de investiţii.
Gazprom a oprit livrările de gaze către Ucraina în iunie anul trecut, din cauza disputei privind preţurile şi a datoriilor statului ucrainean pentru gazele primite.
În raportul financiar al Gazprom se arată că grupul a constituit provizioane de 83,9 miliarde de ruble (1,2 miliarde dolari) pentru acoperirea datoriilor Ucrainei pentru gaze.
Grupul a înregistrat o pierdere de 320,7 miliarde de ruble (4,65 miliarde dolari) în primele nouă luni din cauza deprecierii rublei, faţă de o pierdere de 115,4 miliarde de ruble în intervalul similar din 2013.
În trimestrul al treilea, pierderea generată de deprecierea rublei a fost de 273 miliarde de ruble.
În 2014, rubla a pierdut 40% din valoare, cel mai grav declin fiind îregistrat în trimestrul patru.
Conflictul cu Ucraina a făcut ca Gazprom să aibă în 2014 cel mai redus nivel al producţiei anuale de gaze, de 444 miliarde de metri cubi.
Ucraina era cea mai mare piaţă de export a Gazprom. Importurile de gaze din Rusia ale Ucrainei au scăzut de la 59 de miliarde de metri cubi în 2006 la doar 14,5 miliarde de metri cubi în 2014.
În octombrie anul trecut, Rusia şi Ucraina au încheiat un acord interimar, iar autorităţile de la Kiev au plătit o parte din datorie, evaluată în prezent de grupul rus la 2,44 miliarde dolari.
Serghei Komlev, director la Gazprom, a declarat că Moscova nu vrea să pună în pericol încrederea partenerilor europeni, care primesc circa o treime din necesarul de gaze din Rusia, din care jumătate tranzitează Ucraina.
Miniştrii de Externe din UE vor discuta joi la Viena dacă să impună noi sancţiuni Rusiei, din cauza sprijinului acordat separatiştilor din estul Ucrainei.
Gazprom avertizează pe de altă parte că o continuare a declinului preţurilor petrolului poate afecta afacerile Gazprom şi capacitatea grupului de a finanţa investiţiile planificate.
Preţurile petrolului au scăzut cu 60% din iunie 2014. Preţurile gazelor urmează tendinţa cotaţiilor petrolului, cu un decalaj de 6-9 luni.