Studenţi din toate colțurile țării s-au pregătit temeinic pentru prima dezbatere din viața lor. Cu o temă interesantă și controversată, “Je suis Charlie”, aceştia si-au folosit creativitatea și imaginația pentru a veni cu argumente pro și contra temei propuse. Cele două echipe, Radical din Petru și Crai, s-au duelat în raționamente și, timp de o oră, și-au susținut punctele de vedere timp.
Vlad Bujdei este student la SNSPA și liderul echipei Radical din Petru. În cadrul dezbaterii, el a trebuit să vină cu argumente contra temei “Je suis Charlie”.
“Vom încerca să arătăm că există nişte motivatii ipocrite în interior şi vom încerca să argumentăm împotriva moţiunii. Trebuie să vedem şi să luăm ca exemplu mişcarea de solidarizare a liderilor politici. O mare parte din cei care au fost prezenți la mişcările respective au probleme la ei în stat cu libertatea de expresie şi deja avem un exemplu. Mergem mai departe şi vedem cum lumea occidentală ignoră ceea ce se întâmplă în restul lumii”, a declarat Vlad Bujdei, student SNSPA.
Echipa Crai a avut dificila misiune de a contracara cu argumente pro. Nu a fost o sarcină ușoară, dar au reusit să se mobilizeze. Andrei Ștefan, liderul echipei Crai, a ieșit la înaintare cu trei argumente.
“Noi venim cu trei argumente, avem dublul context în care s-a realizat această temă, avem libertatea de exprimare şi faptul că nu ar trebui îngrădită şi modul în care ar trebui interpretată o operă de artă”, a declarat Andrei.
În tot acest timp, un juriu format din academicieni, jurnaliști şi oameni de cultură a ascultat şi notat cele mai bune argumente. După lungi deliberări, Radical din Petru a fost desemnată echipa câștigătoare. Membrii echipei au avut misiunea dificilă de a-i convinge pe toți cei prezenți de justețea afirmației "Je ne suis pas Charlie".
Daniel Bejan și Mirel Curea, membri ai juriului, au fost încântați de tema dezbătută. “O temă foarte interesantă şi controversată. După întâmplarea tristă de la Paris, am fost solidari şi am descoperit că, în dezbaterea publică, au existat nişte nuanţe pe care ne-am gândit să le aducem şi aici şi să le vedem dezvoltate de către cei mai tineri dintre membrii societății noastre”, a spus scriitorul Daniel Bejan. La rându-i, jurnalistul Mirel Curea a adăugat: “La o temă ca asta, trebuie să se lase la o parte orice emoție. Acesta este un subiect care a stârnit foarte mare emoție. Libertatea presei şi libertatea cuvântului şi până unde poate să meargă libertatea… Doresc de la studenți să reuşească să analizeze cu mijloace raţionale un eveniment care ar trebui să fie pus în parametrii rațiunii”.
Organizat sub forma unui concurs, „Dezbate România” încurajează gândirea critică, capacitatea de argumentare și prezentare în rândul studenților. Prin intermediul acestui concurs, Fundația Dan Voiculescu şi-a propus să creeze un cadru în care vocile tinere să îşi poată exprima inteligenţa, creativitatea şi viziunea. Plecând de la situații din viața de zi cu zi, de la probleme care vizează în special tinerii, dezbaterile propuse încearcă să promoveze o cultură a dialogului.
Astfel, “Dezbate România” promovează dezbaterile dinamice, într-un cadru non-formal, unde argumentele clare sunt îmbinate cu un discurs convingător. În perioada 19 februarie 2015 -26 martie 2015, are loc cea de-a șaptea ediție a concursului “Dezbate România”. Aceasta se va desfășura sub forma unei serii de patru dezbateri, urmată de două semifinale și dezbaterea finală, la care vor participa studenți cu vârsta maximă de 30 ani, din toate mediile universitare, indiferent de anul de studiu sau forma de învăţământ. În cadrul fiecărei dezbateri vor exista două echipe, una afirmatoare şi una negatoare care, în funcție de calitatea sa, va argumenta în sprijinul sau împotriva ipotezei propuse spre dezbatere.
Trisi Cristea, directorul general al Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, spune: “Suntem bucuroşi că am ajuns la cea de-a şaptea ediţie şi că am convins tinerii că este un concurs la care merită să participe. În fiecare an, calitatea concursului a crescut. Concurenții sunt mult mai bine pregătiţi şi temele pe care le-am supus dezbaterii au fost de interes general pentru societatea noastră. La finalul competitiei, toți participanții vor primi diplome și premii din partea Fundației Dan Voiculescu și a partenerilor concursului. Echipa câștigătoare va fi rasplătită cu un premiu de 1.000 de euro. Așa cum s-a întâmplat la edițiile anterioare și în cadrul acestei ediții membrii juriului își rezervă dreptul de a acorda premii speciale concurenților care se vor remarca”.