Antena 3 CNN Economic Biz News Concedieri la hotelurile din Bucureşti. Ianuarie 2009, cea mai slabă lună din ultimii 10 ani

Concedieri la hotelurile din Bucureşti. Ianuarie 2009, cea mai slabă lună din ultimii 10 ani

1 minut de citit Publicat la 20:31 04 Feb 2009 Modificat la 20:31 04 Feb 2009
Concedieri la hotelurile din Bucureşti. Ianuarie 2009, cea mai slabă lună din ultimii 10 ani
Hotelierii din Bucureşti plâng după clienţi şi încep să concedieze din angajaţi. Deja unii vorbesc despre ianuarie ca despre cea mai slabă lună din ultimii 10 ani. Şi e numai începutul în condiţiile în care turiştii străini şi corporaţiile au scos Bucureştiul din agenda lor.
Dacă vrei să faci o rezervare la un hotel din Bucureşti, ai de unde să alegi. Camere libere sunt berechet. Semn rău pentru hotelieri. Anul trecut se întreceau în câştiguri, acum încearcă să reducă din cheltuieli. Nu scad tarifele ci dau afară. Unii au şi dat, alţii se pregătesc.
"Am apelat la o reducere de pesonal, cam de 11-12 procente. Cu precădere din departamentul Food and Beverage, alimentaţie şi puţin din zona de camere", spune Ionuţ Negoiţă, proprietar Rin Grand Hotel.
Asta spune patronul celui mai mare hotel din Europa, Rin Grand Hotel. Şefii de la Radisson au tăiat şi ei listele de personal procentul de reducere fiind de 5 la sută.
La Marriott incă nu au fost daţi oameni afară în speranţa că vin vremuri bune. Dacă nu apar, dispar posturi din schemă. "Ca urmare, în acest moment ceea ce facem este să folosim potenţialul pe care îl avem în interior, să ne adaptăm într-o zonă sau alta şi îl redistribuim", a precizat Camelia Buburuz, Director Resurse Umane, hotelul Marriott.
Unii hotelieri vorbesc despre un grad de ocupare, în ianurie, de 30 la sută, cu o scădere de 10 procente faţă de anul trecut. Ce-i îngrijorează cel mai tare însă este ce va urma. "Pentru 2009 lucrurile sunt prevăzute mai pesimist. Se prevede o scădere de câteva procente", explică Ionuţ Negoiţă.
Patronii privesc acum cu jind spre cifrele de la începutul anului trecut. 2008 a fost un an mai mult decât bun. Criza nu-şi arăta colţii şi în plus hotelurile de lux au făcut bani grei de pe urma Summit-ului NATO. S-a vorbit chiar de încasări de aproape un milion şi jumătate de euro pe zi pentru cele 13 hoteluri care au cazat oficiali şi jurnalişti.
Observator

×
x close