Astfel, luna trecută s-a înregistrat o dublare a numărului întârzierilor la plată în relaţia cu clienţii. Cele mai grave probleme le înregistrează societăţile care au fost lăudate că sunt motorul creşterii economice impresionante din ultimii ani- anume companiile de construcţi- 60% dintre cele cu probleme, urmate la mare distanţă de distribuţia bunurilor de larg consum şi IT.
Din 3.500 de firme verificate în ultimele două luni, 5% au înregistrat incidente de plată, iar două treimi au avut incidente noi, în ultima lună. Se asistă astfel la o creştere cu 30% a numărului de incidente faţă de prima jumătate a anului, când foarte multe dintre companiile aflate acum în dificultate aveau situaţii financiare bune.
În plus, numai în lunile octombrie şi noiembrie s-au deschis aproape 2.000 de noi proceduri de insolvenţă.
Acesta este unul dintre motivele pentru care compania trage concluzia că dacă acum câteva luni mai existau îndoieli cu privire la venirea crizei în România, datele studiului pe octombrie şi noiembrie aduc certitudinea că România este afectată din plin.
Mulţi patroni dau vina pe BNR şi bănci în general care nu ar înţelege că reluarea creditării este singura cale de ieşire din impas.
Antena3.ro