Licitaţia pusă la punct în această primăvară de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) privind concesionarea procesului de explorare şi dezvoltare a 30 de perimetre libere de pe teritoriul României va fi cea mai importantă din ultimii 15 ani. Motivul: Dintre perimetrele scoase la licitaţie, cinci constituie teritoriul din Marea Neagră obţinut de România la Haga, în urma procesului cu Ucraina.
Prin urmare, potenţialele rezerve de petrol şi gaze din zona românească a Mării Negre au stârnit interesul companiilor petroliere mari pentru această rundă de concesiuni.
Potrivit informaţiilor furnizate pentru cotidianul ?Adevărul" de ANRM, 20 de companii şi consorţii au cumpărat până în prezent pachetele de date legate de zonele scoase la licitaţie. Acestea sunt ExxonMobil (UK), Chevron Romania Exploration and Production (Olanda), Total (Franţa), Hunt Oil (UK), Lukoil (Rusia), OMV Petrom (România), Romgaz (România), Amromco Energy (SUA), Aspect Energy International (SUA), Audax Resources (Australia), consorţiul Aurelian, JKX şi Sorgenia (UK-Olanda), Blackstairs Energy (Irlanda), Melrose Resources Romania Amsterdam (Olanda), Midia Resources (România), Moesia (Irlanda), MOL şi Expert Petroleum (Ungaria-România), Premier Oil (UK), Stratum Energy Romania (SUA), Strzelecki Energy (Australia) şi Zeta Petroleum (UK).
Respectivele pachete se vor putea depune până la 19 mai 2010. ?În mod obişnuit, ofertele se depun în ultima săptămână", au declarat oficialii ANRM.
ExxonMobil spune că interesul lor se referă la explorarea apelor româneşti din Marea Neagră, spunând precizând că aşteaptă finalizarea negocierilor pentru a oferi mai multe detalii. ?Nu comentăm pe marginea viitoarelor runde de acordare a licenţelor până ce rezultatele nu sunt publicate de Guvern", au arătat oficialii companiei.
ExxonMobil nu este străin de Marea Neagră. În 2009, explora împreună cu Petrom, perimetrul Neptun şi, totodată, cu compania naţională din Turcia, TPAO, pentru operaţiuni similare în apele turceşti.
La fel de discreţi se declară şi reprezentanţii Chevron. ?Politica noastră este de a nu oferi detalii despre o anume oportunitate", au declarat aceştia pentru Adevărul.
Pe de altă parte, grupul petrolier MOL, în parteneriat cu Expert Petroleum, are ca obiectiv doar exploatarea perimetrelor terestre. ?Pentru moment, acordăm atenţie în special proiectelor de explorare onshore (terestre - n.r.) din România. Cu toate acestea, pe termen lung, intenţionăm să participăm şi în proiectele offshore din Marea Neagră", ne-au arătat reprezentanţii grupului MOL.
Câştigătorul fiecărui perimetru va fi făcut public în iulie. Cel mai important criteriu luat în considerare va fi volumul investiţiilor, urmat de capacitatea tehnică, impactul asupra mediului şi programele de instruire a personalului.
Antena3.ro