Preşedintele comisiei de industrii din Cameră, Iulian Iancu, a solicitat ANRM-ului explicaţii cu privire la hotarârea de guvern prin care este cedat firmei Sterling Resorces dreptul de împărţire a producţiei zăcămintelor din zona Pelican-Midia.
"Cedarea acestui drept ridică semne de întrebare tocmai pentru faptul că este motivată a fi făcută în concordanţă cu legilaţia în vigoare, respectiv cu legea petrolului", a declarat Iulian Iancu.
Acesta susţine că elementele cheie care pot demonstra dacă statul român a pierdut prin cedarea dreptului de împărţire a producţiei pe acest platou stau în anexele contractului.
Un alt semn de întrebare ridicat de Iulian Iancu a fost acela legat de refuzul ministrului de Justiţie, Cătălin Predoiu, de a semna hotărârea de guvern.
În paralel cu acest conflict, companiile din energie deja îşi fac planuri pentru concesiuni în zona platformei.
"A apărut o concurenţă între firme, dar asta e doar pe hârtie", a declarat Constantin Tampiza, preşedintele Lukoil, adăugând că "dacă vor fi costuri foarte mari, resursele pot fi neconcurenţiale".
Lukoil nu şi-a exprimat oficial dorinţa de concesiune în zonă, alţii însă au facut-o mai mult decât explicit.
"Luăm în calcul posibilitatea participării", susţine Dan Pazara, purtător de cuvânt Petrom.
Totodată, "E.ON este interesat de explorările de gaze şi de descoperirea de noi zăcăminte", după cum susţine directorul general al companiei, Frank Hajdinjak.
În plus, E.ON România spune că poartă discuţii cu Sterling pentru a achiziţiona gaze naturale pe care compania canadiană le-ar putea extrage din platoul continental al Mării Negre.
Antena 3