Antena 3 CNN Economic Biz News Companiile afectate de situaţia de urgenţă din România. Vezi în ce ordine pot începe debranşările

Companiile afectate de situaţia de urgenţă din România. Vezi în ce ordine pot începe debranşările

2 minute de citit Publicat la 16:48 07 Ian 2009 Modificat la 16:48 07 Ian 2009
Companiile afectate de situaţia de urgenţă din România. Vezi în ce ordine pot începe debranşările
Situaţia de urgenţă instituită în România din cauza crizei gazului rusesc ar putea afecta activitatea mai multor combinate chimice care funcţionează pe bază de gaze naturale.
Potrivit specialiştilor, Azomureş, Interagro şi Amonil Slobozia sunt în pericol de se vedea cu activitatea oprită din cauza situaţiei de urgenţă instituită în ţara noastră, situaţie care permite guvernului României să ia măsuri inclusiv în privinţa operatorilor privaţi.
Potrivit lui Victor Ciutacu, invitat la emisiunea Ordinea Zilei de la Antena 3, ordinea debranşărilor este următoarea: combinate chimice, CET-uri pe gaze, instituţii publice şi abia apoi cetăţenii.
Gaz-Est Vaslui a avertizat fabricile de biodisel şi ulei aparţinând societăţii Ulerom SA Vaslui,precum şi fabrica de prelucrare a laptelui Ilvas SA Vaslui şi societatea de producere a materialelor textile Vastex SA Vaslui în legătură cu pericolul limitării furnizării gazelor.
Şi SC Tenaris-Silcotub SA, cel mai important client al Uzinei Electrice SA Zalău, este afectată deoarece uzina a redus miercuri consumul de gaze la recomandarea E. ON Gaz. Mai mult, uzina funcţionează la ora actuală numai pe gaze naturale.
?Am primit o solicitare de la E.ON Gaz să limităm consumul de gaze la maxim 2000- 3000 de metri cubi pe oră. Vom merge constant la acest debit, chiar dacă sunt variaţii de temperatură.? a declarat directorul Viorel Marian. Acesta a explicat de ce uzina nu poate funcţiona momentan decât pe gaze naturale. ?Trecerea pe păcură implică costuri foarte mari şi ar dura foarte mult. Nu ne permitem în acest moment să facem această trecere.? a spus acesta.
Purtătorul de cuvânt al Distrigaz Sud, George Carpov, a declarat, miercuri, că în niciun caz populaţia nu va avea de suferit şi nu se pune problema scăderii presiunii gazelor nici către consumatorii industriali care au contracte cu Distrigaz Sud.
"Cei mai mari consumatori industriali ai noştri sunt Electroputere şi Elpreco, dar nu se pune problema întreruperii furnizării gazelor către aceştia. Nu sunt probleme de alimentare a clienţilor în acest moment în toată reţeaua Distrigaz, inclusiv Craiova. Pentru zilele următoare, în funcţie de evoluţia nivelului de gaze primite, vom găsi soluţii astfel încât să nu fie probleme, dar populaţia în niciun caz nu va fi afectată", a spus Carpov.
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat miercuri că repornirea unor companii din industrie va fi amânată din cauza crizei gazelor. "Este vorba despre Mechel Steel Târgovişte, care au cerut repornirea de mâine (n.r. joi). (...)Probabil vom discuta de luni această problemă", a declarat ministrul Videanu.
Mechel Steel Târgovişte este o companie cu capital rusesc, proprietate a oligarhului rus Igor Ziuzin, care produce oţeluri aliate şi nealiate, precum şi beton. Combinatul are aproximativ 3.700 de angajaţi, dintre care peste 3.000 au intrat în şomaj tehnic la începutul lunii noiembrie, pe fondul crizei economice.
Instituirea situaţiei de urgenţă presupune, potrivit ministrului Adriean Videanu, introducerea unui "instrument legal" prin care agenţii economici, în principal Transgaz, să poată gestiona operativ sistemul de transport, în ordinea priorităţilor stabilite la Ministerul Economiei. Potrivit ministrului, măsura a fost luată în principal pentru simplificarea procedurilor de livrare a combustibililor alternativi. Astfel, susţine Videanu, perioada necesară licitaţiilor va fi redusă şi se va opta pentru negociere directă.
Antena3.ro

×
x close