Antena 3 CNN Economic Biz News Comisia Europeană: Ţintele economice pentru 2010 ale României, nerealiste

Comisia Europeană: Ţintele economice pentru 2010 ale României, nerealiste

1 minut de citit Publicat la 10:52 25 Mar 2010 Modificat la 10:52 25 Mar 2010
Comisia Europeană: Ţintele economice pentru 2010 ale României, nerealiste
Când economia merge prost, guvernul Boc simte nevoia să prezinte o situaţie un pic mai frumoasă decât realitatea. Şi nu doar românilor, dar şi Comisiei Europene, căreia guvernul i-a trimis un raport cosmetizat, despre evoluţia economiei româneşti în 2010. Forul european a atras atenţia, în mod oficial, că Executivul român nu a prezentat suficiente măsuri pentru încadrarea în obiectivele fiscale din 2011 şi 2012. Iar mai multe ţinte incluse în Programul de Convergenţă al României sunt nerealiste. În plus, guvernul Boc a scos scenariul de risc din raportul oficial anual, privind strategia României de integrare economică în Uniunea Europeană.

Comisia Europeană atrage atenţia că ţintele guvernului privind şomajul, inflaţia şi deficitul bugetar pentru 2010 sunt mai degrabă nerealiste. Scăderea ratei şomajului la 7,7% în acest an, anticipată de guvern, are şanse minime de reuşită, din cauza că relansarea economică se află abia la început, avertizează Comisia Europeană.

Este posibil ca România să aibă anul acesta un deficit bugetar mai mare de 5,9% din PIB, aşa cum s-a angajat faţă de FMI. În plus, Guvernul nu a prezentat măsurile prin care va reuşi să reducă deficitul bugetar la sub 3% din PIB, în 2012, avertizează forul comunitar.

?Deficitul pentru 2010 ar putea fi mai nefavorabil decât cel proiectat în program, ţinând cont că unele dintre măsurile care au ca scop reducerea cheltuielilor, precum reducerea numărului de angajaţi din sectorul public, sunt dificil de realizat din punct de vedere social şi politic? se arată într-un document care conţine comentariile Comisiei asupra Programului de Convergenţă al României, citat de EvZ.

Programul trimis la Bruxelles nu include scenariul de risc prezentat în varitanta iniţială, scrie Gândul. Astfel, tabelul în care se preciza că şomajul ar putea depăşi 9%, faţă de 7,3% nu se mai găseşte în raport.

Premierul spune că precizările din Planul de Convergenţă se bazează pe negocierile şi aprobările pe care le-a avut împreună cu Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială.

Antena 3

×
x close