Antena 3 CNN Economic Biz News Comisia Europeană propune reducerea TVA şi a dobânzii monetare pentru a stimula economia

Comisia Europeană propune reducerea TVA şi a dobânzii monetare pentru a stimula economia

Comisia Europeană propune reducerea TVA şi a dobânzii monetare pentru a stimula economia
25 Noi 2008   •   11:21

Comisia Europeană va propune, miercuri, măsuri pentru a stimula economia, precum reducerea taxei pe valoare adăugatã (TVA) şi reducerea dobânzii de politică monetară a Băncii Centrale Europene, situată la 3,25%, arată un proiect al executivului european, citat de Reuters.
În prima variantă, documentul nu precizează valoarea planului de stimulare a economiei europene, afectată de recesiunea economică. Totuşi, Germania a anunţat săptămâna trecută că proiectul ar putea ajunge la 1% din Produsul Intern Brut (PIB) al UE, adică 130 miliarde de euro.
Programul se va finaliza miercuri, după consultările dintre preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi reprezentanţii guvernelor statelor membre. Propunerile vor fi discutate cu ocazia summit-ului UE din 11-12 decembrie.
"Barroso este în prezent angajat într-un turneu diplomatic în diverse capitale ale UE cu scopul de a ajunge la un consens în ceea ce priveşte sumele pe care fiecare stat în parte le va putea suporta. În cele din urmã, statele din UE vor avea ultimul cuvânt, iar Barroso face doar ceea ce i s-a cerut de la bun început, şi anume un plan ambiţios de stimulare a economiei", potrivit sursei UE citată de Reuters.
Comisia Europeană propune şi scutirea sau micşorarea altor taxe.
"Taxele reduse în ceea ce priveşte impozitarea salariilor mici ar putea impulsiona angajările, acordând astfel un ajutor celor mai vulnerabili din societate", precizează programul.
Un prim pas a fost făcut de Marea Britanie, care a decis, luni, să reducă TVA-ul 2,5% puncte procentuale, la 15%.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana reducere TVA
Citește mai multe din Biz News
» Vezi toate știrile din Biz News
Cele mai noi știri
Parteneri
x close