Antena 3 CNN Economic Biz News Comisia Europeană declanşează procedura de deficit excesiv împotriva României

Comisia Europeană declanşează procedura de deficit excesiv împotriva României

Comisia Europeană declanşează procedura de deficit excesiv împotriva României
05 Feb 2009   •   13:39

Comisia Europeană urmează să declanşeze procedura de defict excesiv împotriva României, potrivit unor surse. Asta înseamnă că vor fi atent monitorizate toate încasările şi plăţile la buget pe o perioadă de cel puţin doi ani. Procedura este declanşată prin decizia Consiliului European, la propunerea Comisiei. De asemenea, Comisia Europeană vine cu o serie de recomandări pentru diminuarea deficitului şi ţara vizată are la dispoziţie 4 luni ca să facă corecţiile necesare.
Nu există, pentru moment, o informaţie oficială. Se ştie doar că România se află pe această listă împreună cu state precum Polonia, Ungaria, Spania şi ţările baltice. Potrivit purtătorului de cuvânt, Comisia Europeană aşteaptă proiectului de buget al României pe 2009 pentru a lua o hotărâre. Măsurile aplicate ţărilor cu deficit bugetar excesiv vor fi diferenţiate în funcţie de statut:

  • amendă pentru ţările din zona euro
  • monitorizare atentă a celor care nu au adoptat moneda europeană.

Dacă statul membru nu reuşeşte să rezolve problemele după 10 luni, riscă sancţiuni financiare, chiar amendă dacă deficitul nu este corectat în doi ani. Consiliul European poate declanşa procedura dacă deficitul depăşeşte 3 % din Produsul Intern Brut, iar ministrul Finanţelor Gheorghe Pogea a anunţat că defictul bugetar al României a fost de 5,2%.
Antena3.ro

×
Citește mai multe din Biz News
» Vezi toate știrile din Biz News
Cele mai noi știri
Parteneri
x close