Astfel, Banca Naţională a României (BNR) va trebui să pună la dispoziţie 629 milioane de euro la planul Băncii Centrale Europene. ?BNR nu a avut până acum discuţii cu oficialii BCE privind ajutorul pe care România va trebui să-l acorde Greciei. Dar dacă BCE ne va solicita ajutorul, atunci îl vom acorda pentru că de obicei deciziile BCE nu sunt facultative?, a declarat pentru Cotidianul consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
Participaţia BNR la capitalul Băncii Centrale Europene (BCE) e de 2,5188%.
Băncile centrale din România şi Bulgaria au intrat la începutul anului 2007 în capitalul BCE, având o pondere calculată după "cotele respectivelor state membre în totalul populaţiei şi în Produsul Intern Brut (PIB) ale Uniunii Europene, în proporţii egale, comunicate BCE de către Comisia Europeană".
Respectivele ponderi se ajustează o dată la cinci ani sau de câte ori noi state membre aderă la UE. Deci, de la 1 ianuarie 2007, capitalul BCE s-a mărit cu 195,98 milioane euro, din care 145,099 milioane euro (2,5188% din capitalul BCE) înseamnă participaţia la capital a BNR, iar 50,88 milioane euro (0,8833%) sunt cota de capital deţinută de Banca Naţională a Bulgariei.
Antena3.ro