China a depăşti SUA anul trecut şi a devenit cea mai mare consumatoare de energie din lume, conform unui comunicat al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (IEA). Noul statut al celor de la Beijing este de aşteptat să influenţeze tot mai mult piaţa globală a energiei, determinând preţurile şi modul de folosire.
China a ajuns pe acest loc mai rapid decât se aşteptau analiştii pentru că SUA au reuşit în ultimul deceniu să găsească soluţii pentru a folosi energia cât mai eficient. Faith Birol, director economic al IEA, a declarat: "În 2000, SUA consumau de două ori mai multă energie decât China, acum este invers. Pe de o parte este vorba de o oarecare saturaţie a americanilor pentru folosirea energiei, însă s-au făcut şi foarte multe eforturi, în special din 2005, pentru folosirea energiei cât mai eficient".
China a consumat anul trecut echivalentul în energie a 2,252 milioane de tone de petrol din surse precum cărbuni, petrol, activitate nucleară, gaze naturale şi hidrocentrale, cu aproximativ 4 procente mai mult decât SUA. China, totodată, nu a suferit nici acelaşi recul precum SUA, în urma crizei financiare mondiale.
Birol crede că nevoia Chinei pentru importul de cărbuni şi gaze ar putea avea un impact similar cu cel din 2008, când preţurile la petrol au atins cote record şi au împins lumea spre recesiune, scrie Financial Times.
O a doua mare consecinţă a apetitului Chinei pentru energie este acela că ţara va determina modul în care energia este folosită la nivel global - de la tipul de maşini produse până la tipul de centrale electrice construite. Asta înseamnă că ţara asiatică va determina şi modelul de consum în afara graniţelor. Cei care stabilesc politica în Vest au devenit astfel neliniştiţi asupra unor probleme precum agresivitatea Beijingului în achiziţia de petrol din Kazahstan şi Sudan şi de creşterea emisiilor de carbon în China.
China este deja de departe cel mai mare consumator de cărbuni. În ciuda resurselor vaste, importurile de cărbune sunt aşteptate să ajungă la 105-115 milioane de tone în acest an, depăşind Japonia, cel mai mare importator de cărbune din lume. În urmă cu doar trei ani, China era un exportator de cărbune. Trendul pare să fie similar şi în cazul petrolului, Arabia Saudită vânzând pentru prima oară anul trecut mai mult către China, decât către SUA, consumatorul principal pentru multe decenii.
Antena3.ro