Antena 3 CNN Economic Biz News Cercetare SUA: Petrolul ar putea scădea şi mai mult pe fondul reducerii cererii în 2009

Cercetare SUA: Petrolul ar putea scădea şi mai mult pe fondul reducerii cererii în 2009

1 minut de citit Publicat la 09:55 10 Dec 2008 Modificat la 09:55 10 Dec 2008
Cercetare SUA: Petrolul ar putea scădea şi mai mult pe fondul reducerii cererii în 2009
Cererea mondială de petrol se va reduce în acest an şi în următorul, pe fondul ritmului redus de creştere economică din lume. Este pentru prima dată de la începutul anilor '80 când cererea scade pentru doi ani consecutiv.
Consumul mondial de petrol este estimat să scada în 2008 cu 50.000 barili/zi şi cu 450.000 barili/zi în 2009, a anunţat Administratia pentru Informatii Energetice (EIA) din SUA în previziunile lunare publicate marţi.
Revizuirea în scădere a estimării vine în contextul in care EIA a coborât prognoza de creştere economică la nivel mondial pentru 2009 la 0,5%, faţă de nivelul de 2,7% din 2008. Luna trecută, EIA estima pentru 2009 o creştere economică de 1,8%.
?Încetinirea economică actuală este prevăzută să fie mai lungă şi mai accentuată, ceea ce va duce la noi scăderi în cererea de energie la nivel mondial şi la noi valuri de ieftiniri pentru petrol şi alte produse energetice", a anunţat EIA.
Cererea mondială de petrol a scăzut ultima dată în 1983, potrivit statisticilor EIA.
Deşi previziunea ar putea fi o veste proastă pentru companiile energetice si pentru tarile producatoare de petrol, ar putea avantaja consumatorii prin scăderea pretului la combustibili, mai arata raportul, citat de The Guardian.
Slăbirea economiei şi scăderea cererii de petrol a determinat deja o ieftinire a petrolului de la nivelul record de 147 dolari/baril atins in iulie la 43 dolari/baril, în şedinţa de marţi de la NYSE.
Agenţia americană se aşteaptă pentru anul următor la un preţ mediu de 51 de dolari per baril.
Oricum analiştii consideră că analiza nu este terminată, iar luna următoare vor veni cu cifre şi mai mici. De asemenea se consideră că la nivel mondial şi regional nu va exista creştere, chiar dacă unele state ar putea înregistra bilanţuri pozitive.

Antena3.ro

×
x close