Antena 3 CNN Economic Biz News Cel mai tare broker de pe Bursă: Nu negociem vânzarea către Renaissance Capital! Rămânem în legături strânse cu KBC şi după vânzare

Cel mai tare broker de pe Bursă: Nu negociem vânzarea către Renaissance Capital! Rămânem în legături strânse cu KBC şi după vânzare

Catalin Ciocan
2 minute de citit Publicat la 14:37 12 Iul 2011 Modificat la 14:37 12 Iul 2011
Cel mai tare broker de pe Bursă: Nu negociem vânzarea către Renaissance Capital! Rămânem în legături strânse cu KBC şi după vânzare
Bogdan Juravle, directorul piete de actiuni in cadrul KBC Securities Romania, cel mai puternic broker de la Bursa, infirma zvonurile privind o eventuala negociere cu rusii de la Renaissance Capital pentru vanzarea companiei dupa finalizarea tranzactiei cu grupul belgian.

Directorii societatii de brokeraj negociaza in prezent preluarea firmei de la KBC, avand in vedere ca belgienii doresc sa-si faca exitul de pe piata locala. Pe piata de capital au circulat in ultima perioada zvonuri despre o intentie a lui Juravle de a trece ulterior cu noua entitate sub umbrela rusilor de la Renaissance Capital, speculatii intarite de faptul ca brokerii de la KBC au organizat saptamana trecuta o intalnire cu principalele fonduri de investii locale, desi nu fac parte din consortiul de intermediere. 

 “Sunt doar zvonuri, nu avem negocieri cu Renaissance. Ca principiu, vom ramane in legaturi stranse cu KBC dupa finalizarea tranzactiei”, a comentat Bogdan Juravle. 

Intrebat de ce au organizat intalnirea de saptamana trecuta de la JW Marriott cu fondurile locale, in conditiile in care nu fac parte din consortiu, Juravle a raspuns ”uitati-va in topul brokerilor la cine face 30% din piata si aveti raspunsul”.

Echipa de brokeri de la KBC Securities, condusa de Bogdan Juravle, este considerata cea mai puternica de pe piata locala, reusind sa domine in ultimii ani topul intermediarilor de la BVB. De la inceputul acestui an, compania de brokeraj a avut o cota de piata de peste 25%, avand un rulaj mai mare decat cel al diviziilor de brokeraj ale UniCredit, Raiffeisen, BRD si ING la un loc.

Brokerii de la KBC sunt astfel un aliat important pentru rusii de la Renaissance Capital in obiectivul lor de a vinde intreaga oferta Petrom (SNP), care la valoarea maxima ar ajunge la 610 milioane de euro, o suma mare in conditiile actuale de piata, dupa cum spuneau chiar reprezentantii bancii de investitii in intalnirea de saptamana trecuta.

 Mai mult, dupa ce au  castigat contractul de intermediere a ofertei Petrom, alaturi de EFG Eurobank Securities, BT Securities si Romcapital, rusii de la Renaissance Capital anuntasera ca au planuri ambitioase in Romania,  intentionand sa-si deschida si un birou si nu doar sa vina pentru anumite proiecte punctuale. “Intai sa vedem aceste planuri”, a fost comentariul lui Bogdan Juravle.

Reprezentantii Renaissance Capital nu au raspuns pana la publicarea acestui articol la intrebarile privind un posibil interes pentru preluarea operatiunile KBC Securities din Romania.

Precautia directorului de la KBC Securities ar putea fi explicata si de o experienta anterioara pe care a avut-o, cand a plecat de la KBC la societatea de brokeraj HTI Valori Mobiliare. Juravle plecase in 2008 impreuna cu Olimpiu Blajut, directorul general la acel moment al KBC Securities, la HTI, atrasi de faptul ca  gigantul american Morgan Staley preluase societatea si, la fel, ca Renaissance Capital, avea planuri mari pentru piata romaneasca la acel moment.

Cei doi brokeri nu au stat insa mult la HTI, avand semne probabil ca banca americana de investitii nu va mai concretiza acele planuri, si s-au intors la KBC Securities.  De altfel, in 2009, Morgan Stanley a renuntat la HTI, vanzand actiunile catre fostul proprietar, Daniel Tepes.
Tranzactia dintre belgienii de la KBC Securities si directorii societatii de brokeraj din Romania nu este finalizata, fiind estimata sa se incheie in cel mult 30 de zile.

Potrivit informatiilor aparute pana in prezent, Bogdan Juravle si Sorin Apostol, directorul general al societatii, vor sa cumpere cate 47,5% din actiuni, intentia lor fiind aprobata déjà de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

×
x close