De asemenea, fostul şef al băncii centrale germane apreciază că turbulenţele de pe pieţe vor fi mai grave decât cele care au zguduit unele pieţe emergente când Rezerva Federală americană a început să retragă programul prin care stimulează economia prin achiziţii de active.
Atunci când consiliul guvernatorilor, principalul organ de decizie al Băncii Centrale Europene, se va întruni joi la Frankfurt, majoritatea observatorilor se aşteaptă ca acesta să anunţe relaxarea politicii monetare, cel mai probabil prin reducerea a dobânzilor de refinanţare şi a dobânzilor la depozite, scrie Weber într-o opinie publicată de Financial Times.
Două săptămâni mai târziu, ca răspuns la datele care indică o consolidare a economiei americane, Rezerva Federală va lua măsuri în sens opus, reducând şi mai mult ritmul relaxării cantitative într-un trend care durează deja de patru luni.
Acesta este un nou semn că politicile monetare ale celor două mari economii ale lumii merg în direcţii opuse, traiectorii care vor influenţa pieţele de finanţare mulţi ani de acum înainte.