Banca centrală a fost nevoită să majoreze dobânda de politică monetară cu 2 puncte procentuale, din luna martie, pe fondul amplificării tensiunilor din Ucraina.
În acest an, rubla s-a depreciat cu 7,4% şi a avut a treia cea mai proastă evoluţie în rândul a 24 de monede ale unor state în dezvoltare monitorizate de Bloomberg, după monedele Argentinei şi Chile.
"Efectul deprecierii rublei nu este încă reflectat în totalitate de preţuri. De teama deprecierii în continuare a monedei, cumpărătorii au epuizat stocurile de produse nealimentare, în ultimele luni", a declarat Anna Bogdiukevici, analist la divizia UniCredit din Moscova. Ea anticipează noi majorări de preţuri în perioada următoare.
În luna aprilie, preşedintele Vladimir Putin şi-a exprimat speranţa că banca centrală va reuşi să menţină inflaţia la nivelul de 6%-6,5%.
Creşterea preţurilor a devenit cea mai mare problemă a ruşilor, înaintea locuinţelor şi a utilităţilor, arată un sondaj din luna aprilie efectuat de un institut de stat pentru sondarea opiniei publice.