Antena 3 CNN Economic Biz News Cea mai BUNĂ veste din ultimele nouă luni. Moneda naţională prinde puteri în faţa euro. Ce înseamnă asta pentru români

Cea mai BUNĂ veste din ultimele nouă luni. Moneda naţională prinde puteri în faţa euro. Ce înseamnă asta pentru români

O.P.
1 minut de citit Publicat la 05:56 23 Mai 2014 Modificat la 05:56 23 Mai 2014
Cea mai BUNĂ veste din ultimele nouă luni. Moneda naţională prinde puteri în faţa euro. Ce înseamnă asta pentru români
Leul prinde puteri în faţa monedei europene. A ajuns la cea mai bună cotaţie din ultimele 9 luni. Cei mai bucuroşi sunt clienţii băncilor care au luat credite în euro pentru că plătesc rate mai mici. Însă exportatorii se tem pentru că produsele lor se vând la preţuri mai mari decât ale competitorilor din alte ţări.

BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,41 lei pentru un euro. Leul nu a mai înregistrat o valoare atât de ridicată faţă de moneda unică europeană din 6 august 2013. Dar mai are până la nivelul de acum un an, de 4 lei şi 34 de bani. De la începutul lunii august 2013 moneda europeană a variat între 4,41 şi 4,46 lei până în ultima lună a anului trecut. De atunci, moneda europeană a crescut rapid şi a continuat să se aprecieze până pe 14 ianuarie 2014, când a ajuns la cotaţia maximă din ultimul timp: 4,54 lei.

Dacă mergem mai mult în trecut regăsim cel mai bun curs din istorie pe 2 iulie 2007: 3,11 lei. Iar cel mai slab, 5 ani mai târziu: 4,63 lei în 24 iulie 2012.  Diferenţa dintre cele două cotaţii istorice este de 33 la sută.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a declarat recent că aprecierea din ultima perioadă a leului se datorează în parte intrărilor de capital din Rusia sau Ucraina, nefiind justificată de evoluţia economiei. Un alt motiv pentru aprecierea mondei naţionale este că investitorii internaţionali sunt atraşi de dobânzile mari oferite de România şi cumpără lei pentru a-i plasa în titlurile de stat.


×
Etichete: euro leu curs valutar
x close