“Italia are probleme, Grecia are probleme, Spania are probleme, UE o sa dispara, bla bla, bla. Realitatea este ca pietele emergente cresc cu 6% in medie si chiar si economiile dezvoltate cresc in acest in medie cu 1,6%. Romania va creste cu mai mult de 1%, dar nu e nici un motiv ca aceasta tara sa nu creasca cu 6-7% pentru ca ati inceput de foarte jos”, a declarat Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group si care in Romania supravegheaza echipa care administreaza Fondul Proprietatea.
Mobius spune ca una dintre cele mai mari erori care se face in prezent de analisti/comentatori este relatia care se pune intre euro si datoriile europene.
“Nu este o relatie intre euro si datoriile europene decat in mintea acelor oameni fara minte care au cumparat obligatiunile gresite. Grecii se pot intoarce la drahma, la alone, la dolari zimbabweni, la orice valuta, dar tot vor avea o datorie in euro. E absolute ridicol sa le spui sa paraseasca Uniunea Europeana sau euro, deoarece nu ar avea nici un rost”, considera Mobius.
In opinia acestuia, euro este o valuta foarte de succes, care desi are o istorie foarte scurta, a depasit dolarul american in multe privinte.
“”Eu cred ca euro este aici sa stea, UE este aici sa stea. Si vor deveni mai puternice in urma acestui proces, dar va necesita timp”, a adaugat Mark Mobius.
Mobius lucreaza de mai bine de 40 de ani pe pietele emergente din intreaga lume si spune ca atunci cand calatoresti atat de mult cum a facut-o el, ai o alta imagine asupra situatiei reale a economiilor.
“Cand calatoresti in Europa, eu de exemplu m-am intors recent de la Milano, trebuie sa-ti amintesti ca activele acestor tari sunt imense. Nu vorbesc doar de lucrarile de arta, de orasele care au cladiri imense, ci si de activele oamenilor. Nu au nici o problema in a-si plati datoriile daca asta vor. Italienii sunt unii dintre cei care au cele mai mari economii din intreaga lume. Stiu asta pentru ca unele dintre cele mai mari vanzari din lume le avem in Italia. Italienii cumpara fondurile noastre in cantitati foarte mari. Acesti oameni sunt foarte economi. Singura problema e ca nu dau banii guvernelor, slava Domnului”, a spus razand seful Templeton Emerging Markets Group.
Mobius crede totodata ca problema datoriilor se va rezolva prin inflatie, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care crede ca actiunile sunt cea mai buna varianta de investitii in aceste moment, deoarece companiile pot sa-si ajusteze preturile si sa nu fie afectate spre deosebire de alte active.
“Motivul pentru care eu cred in inflatie este ca economistii care conduc aceste banci centrale au invatat lectia de la Marea Depresie din anii ’30 cand initial au incercat sa stimuleze economia tiparind mai multi bani si apoi, prea devreme au retras acesti bani, rezultand astfel deflatia. Nu vor mai face aceeasi greseala si vor continua sa printeze bani”, afirma Mobius.
O alta solutie pentru rezolvarea crizei ar fi pur si simplu ca debitorii sa nu-si mai plateasca datoriile, in opinia lui Mobius.
“In afara de inflatie, este o cale foarte usoara: Nu plati datoriile. De ce sa nu o luam pe acest drum? Bancile au facut o greseala. Au cumparat obligatiunile gresite. Executivii bancilor ar trebui sa fie invinovatiti pentru ca au luat deciziile gresite. Bancile trebuie sa sufere, actionarii bancilor trebuie sa-si piarda actiunile, dar depozitele bancilor sa fie aparate. Ce se poate intampla: grecii sa nu-si plateasca datoriile, bancile sa intre in default, toti executivii sa fie concediati, sa vina noi manageri, iar guvernul sa faca un anunt: garantam toate depozitele. Imediat ce guvernul ar face asta, nici un depozit nu va fi retras, pentru ca oamenii vor avea incredere”, a declarat Mark Mobius.
Problema datoriile europene tine in corzi pietele financiare, in fiecare zi aparand noi informatii care sporesc nervozitatea investitorilor. Azi, agentia de rating Fitch a decis sa reduca ratingul de tara al Portugaliei, care a intrat in teritoriul “junk”, adica o investitie doar pentru speculatori.
Mobius spune totusi ca investitorii ar trebui sa se resemneze cu gandul ca volatilitatea va mai domina pietele ceva timp si ar trebui sa invete sa se foloseasca de ea.
“Volatilitatea e aici si va mai ramane cu noi. Trebuie sa invatati sa va folositi de ea. Cand preturile sunt jos, e un moment bun sa cumperi si cand sunt sus, sa vinzi”, a punctat investitorul. Deoarece, dupa cum spune Mobius, “cel mai bun moment sa cumperi este atunci cand ai bani”.