Evaziunea fiscală ridică mari probleme guvernanţilor. Estimată de Consiliul Fiscal ca fiind de până la 15% din PIB, evaziunea fiscală ar putea aduce statului şapte miliarde de euro în plus, asta dacă statul ar găsi metodele să o reducă cu cel puţin o treime. Autorităţile care au atribuţii în acest domeniu sunt Fiscul, Garda Financiară şi Administraţia Vămilor.
Astfel, la o evaziune fiscală de doar 10% din PIB, instituţiile statului ar fi putut colecta anul acesta, în total, aproximativ 50 de miliarde de euro, în loc de doar circa 43 de miliarde de euro. Potrivit gandul.info, în fiecare zi statul pierde încasări de aproape 54 de milioane de euro din cauza evaziunii fiscale.
Într-un top al statelor cu cea mai mare "economie ascunsă", de la care statul nu încasează aproape nimic din taxele şi impozitele legale datorate, România se află pe locul 2 în UE, cu un procent de 29,6% din PIB, fiind depăşită doar de Bulgaria, cu un nivel de 32,3%.
Dacă evaziunea fiscală ar fi redusă la zero, atunci veniturile statului ar putea creşte cu 21 de miliarde de euro, adică o creştere a veniturilor actuale cu aproape 50%.
Conform unui studiu citat de Consiliul Fiscal, 19,2% din întreaga economie a Uniunii Europene este nedeclarată. În Austria, statul cu cea mai mică evaziune fiscală din Uniune, economia "subterană" este estimată la aproape 8% din PIB.