Autorii lucrării susţin că situaţia se va înrăutăţi pentru că pentru septembrie au fost amânate numeroase decizii politice şi economice. Crizele istorice se produc cel mai frecvent în septembrie, iar anul acesta nu pare sa fie o exceptie, scriu experţii companiei Roubini Global Economics in lucrarea intitulata „Vizitele FMI readuc la realitate”.
Si explica: In majoritatea tarilor Europei inceputul toamnei va fi marcat de evenimente importante, fiind vorba cu precadere de alegeri si prezentarea proiectelor de buget. „Combinatia acestor factori generatori de posibile schimbari are darul de a distruge definitiv stabilitatea europeana”, sunt de parere expertii companiei lui Roubini.
Astfel, creditorii internationali ai Greciei reprezentati de Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International si Comisia Europeana vor reveni la Atena pentru a hotari daca statul elen merita sau nu ca programul de sustinere financiara sa fie continuat prin deblocarea unei noi transe.
Teoretic, estimeaza analistii, daca emisarii Troicii vor ramane nemultumiti si vor decide stoparea liniei de credit, Grecia va intra in default, iar parasirea zonei euro va deveni inevitabila. Portugalia, alta victima a crizei datoriilor, incepe sa se abata de la obiectivele financiare fixate. Expertii cred ca foarte curand, aceasta tara va incepe negocieri cu UE privind un nou pachet de asistenta financiara. Pe de alta parte, marile firme de audit, PricewaterhousCooper, Deloitte, KPMG si Ernst & Young, trebuie sa prezinte in septembrie rapoarte privind starea de sanatate a sectorului financiar al Spaniei.
Studiul va stabili numarul bancilor locale nevoite sa apeleze la Fondul european de stabilitate financiara (EFSF).
Citeşte mai multe despre această predicţie făcută de Nouriel Roubini, pe www.incomemagazine.ro