Despre aceastea, dar mai ales despre realităţile pieţei româneşti, am stat de vorbă cu Bruce Bowers, cel care conduce afacerile din Europa Centrală şi de Est (ECE) ale gigantului în asigurări, Allianz.
Acesta vorbeşte cu mândrie despre „copiii lui”, adică statele din ECE unde Allianz este prezentă, care au traversat o perioadă dificilă şi care se îndreaptă în direcţia potrivită.
V-aţi referit mai sus la linia de asigurări pentru bunuri, ceea ce îmi aduce aminte de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor. Ce părere aveţi despre cum stau lucrurile în această piaţă (property)?
Încep prin a sublinia că România are o expunere de miliarde de lei dacă un cutremur puternic ar avea loc. Sistemul PAID poate funcţiona doar ca un sistem de co-asigurare, nu şi în forma actuală. Credem că sistemul va funcţiona şi noi îl vom sprijini dacă va funcţiona în sistem de co asigurare. Un astfel de cadru este întâlnit şi în alte pieţe şi pot să spun că sistemul PAID din România este unic, din acest punct de vedere. Există o mulţime de instituţii similare în Europa Centrală şi de Est, însă acestea funcţionează pe baza reasigurării sau a co-asigurării. Nu este şi cazul PAID. Deţinem o cotă semnificativă din această piaţă, vrem să rămânem prezenţi aici şi credem că dacă s-ar trece la un sistem bazat pe co-asigurare şi în care răspunderile noastre dar şi ale celorlalţi ar fi mai transparente, atunci am fi interesaţi să participăm la pool-ul de asigurare.
Allianz – Ţiriac Asigurări a cerut la finele lui 2012 dezbateri privind clarificarea situaţiei legislative a sistemului de asigurare obligatorie a locuinţelor, care ar crea confuzii, atât în rândul clienţilor, cât şi al asigurătorilor. Potrivit reprezentanţilor companiei, emiterea Ordinului CSA 15/2012, care reinstaura, începând cu 1 septembrie, monopolul Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) în privinţa protecţiei locuinţelor împotriva riscurilor catastrofice pentru sume asigurate de 10.000/20.000 de euro (în funcţie de tipul constructiv al clădirii), a fost urmată, la numai câteva zile, de suspendarea acestei reglementări. Suspendarea fusese obţinută în Justiţie de Astra, liderul pieţei asigurărilor după nivelul subscrierilor din prime în 2011. La scurt timp după luarea acestei pozitii, noul şef al CSA, Daniel Tudor, decide revenirea la forma anterioară a legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, astfel că proprietarii care deţin o poliţă facultativă care acoperă riscurile de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren nu mai trebuie să încheie şi o asigurare obligatorie.
Citeşte mai multe despre acest subiect, pe www.incomemagazine.ro