"România a făcut eforturi serioase pentru a limita deteriorarea deficitului bugetar şi pentru a menţine stabilitatea macroeconomică în ultimul an. Înrăutăţirea situaţiei economice de când au fost făcute recomandările iniţiale justifică extinderea termenului limită cu un an. Dar efortul de consolidare trebuie să continue - conform condiţiilor ataşate programului de asistenţă financiară multilaterală - pentru a asigura corectarea deficitului până în 2012", a afirmat, într-un comunicat, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Joaquin Almunia.
În iulie 2009, Consiliul a aprobat o propunere a CE de începere a procedurii de deficit excesiv pentru România pe baza unui dezechilibru fiscal de peste 3% din PIB în 2008 şi a recomandat reducerea deficitului sub 3% până cel târziu în 2011. Decizia Consiliului a stabilit ca termen limită 7 ianuarie 2010 pentru luarea de măsuri efective, transmite Mediafax.
"România a redus cheltuielile cu salariile în sectorul public şi a diminuat cheltuielile publice pe bunuri şi servicii în 2009, conform recomandării. Bugetul pe 2010 include, de asemenea, un pachet de măsuri privind reducerea cheltuielilor cu aproximativ 2% din PIB şi mărirea veniturilor cu circa 0,5% din PIB. În plus, o lege a responsabilităţii fiscale, care introduce un cadru fiscal obligatoriu pe termen mediu, a fost trimisă parlamentului pentru adoptare. Luând în considerare aceste măsuri, se poate conclude că România a luat măsuri efective aşa cum a fost cerut în recomandare", se menţionează în comunicatul CE.
România a înregistrat în 2009 o recesiune estimată la 7%, faţă de o scădere de 4% prevăzută în estimările Comisiei din primăvara lui 2009, datorită unei reduceri importante a exporturilor şi a unei diminuări a cererii interne cauzate de criza economică şi financiară la nivel global.
Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat, în luna ianuarie, că deficitul bugetar al României a respectat ţinta cash stabilită pentru 2009, de 7,3% din PIB. Bugetul pentru 2010 prevede o ţintă de deficit bugetar de 5,9% din PIB.
Pactul de Stabilitate şi Creştere Economică prevede că, în cazurile în care recomandările au fost respectate, dar situaţia economică se deteriorează în mod semnificativ şi în afara controlului ţării respective, Consiliul poate revizui recomandările şi termenul limită pentru corectarea deficitului excesiv.
Antena3.ro