În cazul benzinei şi motorinei, creşterea accizei a fost de 50%. În plus, de la începutul anului în România se vând numai carburanţi auto care respectă norma de poluare EURO 5. Iar o calitate superioară înseamnă şi un preţ mai mare.
Şi impozitele pe autovehiculele grele au fost mărite. Diferenţa se va regăsi în preţul produselor transportate cu camioanele. Şi băuturile vor avea preţuri mai piperate anul acesta - cu cât băutura conţine mai mult alcool pur, cu atât preţul va creşte mai mult. În schimb, câteva produse s-ar putea ieftini, şi asta din cauza scăderii accizelor. E vorba de cafeaua prăjită sau solubilă, articolele din cristal şi bijuterii din metale preţioase, cu excepţia verighetelor.
Pe lângă toate scumpirile, românii vor avea parte şi de ceva gratis. E adevărat că nu toţi românii, ci numai elevii. Şcolarii ar urma să primească, începând cu acest an, câte un fruct proaspăt în fiecare zi de şcoală. Iniţiativa, aprobată de Comisia Europeană, vine în completarea programului "Laptele şi Cornul". Comisia a şi prevăzut în buget 90 de milioane de euro pentru cumpărarea fructelor sau legumelor ce urmează a fi date şcolarilor. Euro-parlamentarii spun însă că suma nu e mulţumitoare pentru că aceşti bani ar ajunge numai pentru elevii cu cu vârsta cuprinsă între 6 şi 10 ani.
O veste bună şi pentru românii care au bani în bănci - potrivit unui raport adoptat de Parlamentul European, garantarea depozitelor bancare se face până la valoarea de 50 000 de euro, urmând să crească anul viitor la valoarea de 100.000 de euro. Acest lucru înseamnă că în cazul în care o bancă europeană falimentează, economiile cetăţenilor sunt garantate până la 50 000 de euro în 2009.
Fermierii din România - care aşteaptă creşterea subvenţiilor până la un nivel comparabil cu acela plătit agricultorilor din alte state europene, ar putea conta în acest an pe aproximativ 100 de euro pentru fiecare hectar lucrat. Şi asta după ce Comisia Europeană a aprobat posibilitatea de a dubla suma acordată de la bugetul de stat, care, în prezent, este de 47 de euro la hectar. Dacă suma nu este de ajuns, atunci fermierii sunt îndemnaţi să ceară bani nerambursabili de la Uniunea Europeană. În cazul în care proiectul ar fi aprobat, dar banii întârzie, atunci proprietarii de ferme vor avea la dispoziţie un număr gratuit de telefon la care să se plângă. E vorba de o iniţiativă a Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit pentru semnalarea problemelor şi dificultăţilor în accesarea şi derularea fondurilor europene nerambursabile.
Şi, în fine, anul 2009 aduce siguranţă şi venituri mari pentru câţiva români. Foarte puţini însă - mai exact 33. E vorba de cetăţenii români care vor deveni euro-parlamentari în alegerile din 7 iunie.
Antena 3