Antena 3 CNN Economic Biz News CE: Nabucco nu este o prioritate, ci "viziune măreaţă pentru viitor"

CE: Nabucco nu este o prioritate, ci "viziune măreaţă pentru viitor"

1 minut de citit Publicat la 10:29 25 Mar 2010 Modificat la 10:29 25 Mar 2010
CE: Nabucco nu este o prioritate, ci "viziune măreaţă pentru viitor"
Gazoductul Nabucco este mai mult o "viziune măreaţă pentru viitor" decât o prioritate a Comisiei Europene (CE), întrucât ar reduce dependenţa energetică a Uniunii Europene (UE) faţă de Rusia începând din 2018, a declarat comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger, potrivit Le Figaro.
"Nabucco urmează să primească ultimele avize înainte de finalul anului 2010, însă nu va rezolva problema energetică a Europei pentru mai mulţi ani. Este o viziune măreaţă. Dar este şi o provocare majoră când trebuie să se pună de acord toţi cei 15-20 de parteneri ai proiectului", a spus Oettinger într-un interviu pentru patru mari cotidiene din Europa.

Comisarul contează pe o conferinţă internaţională, care s-ar putea desfăşura în iulie, pentru înlăturarea ultimelor obstacole. La conferinţă vor participa ţările furnizoare de gaze naturale, statele de tranzit, băncile şi companiile implicate în proiect.

"Rămân de depăşit multe probleme, dar şansele de succes sunt, acum, de peste 60%", consideră Oettinger. Gazoducul ar urma să transporte gaze din regiunea Mării Caspice către Europa. Comisarul a inclus şi Irakul ca posibil furnizor, însă este precaut în privinţa menţionării Iranului, scrie Le Figaro.

CE a aprobat o finanţare de 200 de milioane de euro pentru Nabucco.

Pentru moment, Comisia se concentrează asupra altor proiecte din domeniul gazelor naturale, toate implicând Rusia. Prioritatea este gazoductul Nord Stream, care urmează să fie finalizat în doi ani, a spus oficialul. A doua prioritate ar fi reabilitarea conductei centrale, care leagă Rusia de Austria, tranzitând Ucraina.

Printre proiectele importante se numără şi gazoducutul South Stream, rivalul Nabucco, căruia "Europa nu are de ce să i se opună", a adăugat acesta,citat de Mediafax.

Nord Stream şi South Stream sunt proiecte dezvoltate de gigantul rus Gazprom, în colaborare cu mari grupuri energetice europene, ca EDF, GDF-Suez şi E. ON, toate din Germania, respectiv ENI din Italia.

Proiectul Nabucco, evaluat la 7,9 miliarde de euro, prevede construirea unui gazoduct, cu o capacitate anuală de 31 de miliarde de metri cubi, care să faciliteze importul direct de gaze naturale din regiunea Caspică şi Asia Centrală, pe ruta Turcia - Bulgaria - România - Ungaria - Austria. România participă la proiect prin intermediul Transgaz, alături de grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom, dar şi de MOL Ungaria, Bulgargaz Bulgaria, BOTAS Turcia şi RWE Germania.
Antena3.ro

×
x close