Situaţia de urgenţă înseamnă că din acest moment statul poate lua orice decizie pentru a gestiona criza energetică. O dată activat planul are etape clare.
În prima dintre ele se activează depozitele. Cele mai importante sunt la Bilciureşti în Dâmboviţa şi la Târgu Mureş. În acest moment acestea au gaze care pot asigura consumul populaţiei aproape un an de zile, dar asta numai în cazul opririi totale a industriei. Ceea ce nu se va întâmpla decât parţial.
Etapa a II-a prevede limitarea activităţii industriale la şapte combinate chimice mari. Acestea aparţin Petrom , Interagro şi Azomureş, firme private, dar tocmai situaţia de urgenţă îi dă lui Videanu dreptul de a opri aceste combinate indiferent de voinţa patronului. Nimeni nu a fost însă de neînţeles iar marile combinate opriseră focul încă de marţi.
În Etapa a III-a Termocentralele care funcţionau cu gaze trec pe păcură. Şi această măsură a fost activată în timpul zilei de miercuri. Încă de aseară Petrom a ordonat celor două rafinării uriaşe de la Brazi şi Piteşti să producă păcură la capacitate maximă. Concomitent, trenurile cu păcură de import pornesc din Oil Terminal Constanţa către termocentralele din toată ţara.
Practic, scopul decretării situaţiei de urgenţă este protejarea populaţiei în primul rând.
Promptitudinea cu care autorităţile române au acţionat de această dată arată că evenimentele au fost în mare măsură anticipate. Decretarea situaţiei de urgenţă la doar o oră după oprirea totală a gazelor ruseşti nu este întâmplătoare. Cea mai mare parte a deciziilor au fost luate de fapt marţi seară, în aşteptarea evenimentelor.
Observator