De la ruşi vine… gazul. Dar nu când ai nevoie de el. Gazprom a redus livrările de gaze către România cu o treime faţă de cantitatea contractată chiar în momentul în care metereologii anunţă venirea gerului.
Nu sunt totuşi motive să tremurăm, ne asigură autorităţile. Producţia autohtonă şi rezervele înmagazinate de-a lungul anului ne ţin de cald.
Româna are o rezervă înmagazinată de gaze de peste 2 miliarde de metri cubi. La un consum mediu de 50 de milioane de metri cubi pe zi, înseamnă că putem sta liniştiţi 40 de zile. Nu şi dacă temperaturile vor scădea foarte mult. În acest caz consumul creşte. De exemplu, pentru astazi este programat un consum de 54 de milioane. Importurile din Rusia, de 3,2 milioane de metri cubi, suplimentează producţia autohtonă astfel încât populaţia şi firmele să nu aibă emoţii până la primăvară.
Reducerea cu o treime a importurilor nu afectează decisiv echilibrul energetic pentru că autorităţile au câţiva aşi în mânecă. Pot înlocui de exemplu gazele cu păcură pentru producerea de energie electrică sau pot cere oprirea anumitor instalaţii care folosesc gazele naturale.
Ţara noastră a consumat anul trecut 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale. Producţia internă, este de aproximativ 11 miliarde metri cubi, iar diferenţa este importată din Rusia, la preţuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern. Dacă noi avem o dependenţă scăzută de circa 15% din consum, alte ţări din regiune au toate motivele să tremure de teama frigului din această iarnă.
Ţările baltice au o dependenţă aproape totală faţă de gazele ruseşti. Cehia foloseşte peste 85% din consumul total gaze din Rusia. Polonia şi Slovacia au o dependenţă de 60 de procente. Cea mai mare putere economică a europei, Germania importă 40% din necesarul de gaze naturale din Rusia.