Antena 3 CNN Economic Biz News Ce creştere va înregistra economia României în acest an

Ce creştere va înregistra economia României în acest an

Ce creştere va înregistra economia României în acest an
Foto: jntcarticles.blogspot.com
23 Ian 2013   •   11:26
Coface estimează pentru acest an o creştere economică de cel mult 1%. Proiecţia este mai puţin optimistă decât cele ale Guvernului şi instituţiilor financiare internaţionale şi menţine ratingul României la nivelul "B", printre cele mai reduse din Europa Centrală, informează Mediafax.

"Nu excludem un avans de peste 1% pentru 2013, în condiţiile în care se va observa o accelerare a intrărilor de fonduri europene şi o contribuţie mai puternică decât cea estimată a producţiei agricole, respectiv un avans de la un an la altul, de peste 20%. Totodată, plafonarea exporturilor şi a producţiei industriale cumulate cu o evoluţie timidă a cererii interne completează imaginea unei economii care va avansa sub potenţial în următorii doi ani", a declarat Constantin Coman, country manager Coface România.

Pentru 2012, Coface estimează un avans al PIB de maxim 0,5%.

În privinţa deficitului comercial dina cest an este estimată o creştere cu aproximativ 6% din PIB, pe fondul unui avans al importurilor mai rapid decât dinamica exporturilor.

"Gradul ridicat de concentrare al investiţiilor străine dinspre zona euro şi sursele de finanţare ale deficitului de cont curent ridică semne de întrebare privind sustenabilitatea echilibrării balanţei de plăţi", avertizează Coface.

Referitor la politica monetară, Coface notează că inflaţia anuală are o evoluţie fluctuantă sub influenţa unor factori care nu pot fi controlaţi prin politica monetară. Inflaţia anuală la sfârşitul lunii noiembrie 2012 a scăzut la 4,6%, iar la sfârşitul anului a fost de 4,95%.

 

 

×
Subiecte în articol: crestere economica Economia României
Citește mai multe din Biz News
» Vezi toate știrile din Biz News
Cele mai noi știri
Parteneri
x close