Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în majoritatea domeniilor din sectorul economic, salariul mediu net a scăzut în februarie comparativ cu luna anterioară. Şi asta din cauza nerealizării producţiilor, încasărilor mai mici, sau a reducerii ori chiar întreruperii activităţii din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.
Cele mai mari scăderi, de până la 10,5 %, au avut loc în transporturile maritime, extracţia petrolului şi a gazelor naturale. Angajaţii hotelurilor şi restaurantelor au înregistrat diminuări salariale de până la 3,5 %.
Cele mai mari creşteri de salarii care au ajuns la 44% s-au aplicat în domeniul fabricării produselor din tutun sau fabricarea calculatoarelor.
Creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea de premii ocazionale, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă), de realizările de producţie ori încasările mai mari.
În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna ianuarie, în învăţământ (0,8%), ca urmare a plăţii cu ora a cadrelor didactice, respectiv în administraţie publică (0,5%), ca urmare a acordării de sume pentru diferite sporuri ori a plăţii concediilor de odihnă.
O uşoară scădere a fost însă în domeniul sănătăţii, ca urmare a neplăţii drepturilor salariale cuvenite salariaţilor din unele unităţi din domeniul asistenţei sociale.