Antena 3 CNN Economic Biz News Cartoful - simbol al luptei de supravieţuire în Grecia. Fermierii, ajutaţi de primării şi site-uri, vând direct populaţiei

Cartoful - simbol al luptei de supravieţuire în Grecia. Fermierii, ajutaţi de primării şi site-uri, vând direct populaţiei

1 minut de citit Publicat la 18:13 29 Mar 2012 Modificat la 18:13 29 Mar 2012
Cartoful - simbol al luptei de supravieţuire în Grecia. Fermierii, ajutaţi de primării şi site-uri, vând direct populaţiei
Foto: Mediafax/AFP
În Grecia a luat naştere o nouă mişcare, cea a cartofului, care este pe cale să devină un simbol al luptei de supravieţuire în faţa austerităţii. Potrivit Bloomberg, primăriile susţin vânzarea directă a cartofilor, fără intermediari, pentru menţinerea preţurilor la un nivel mai scăzut.
   
Fermierii se mobilizează să îşi vândă produsele direct populaţiei, evitând intermediarii precum supremarketurile şi aprozarele. În medie, un kilogram de cartofi vânduţi din camion costă circa 33 de eurocenţi, jumătate faţă de preţul din magazine.
   
"Mişcarea cartofolului", aşa cum este cunoscut fenomenul în Grecia, a început în februarie, în nordul ţării, şi s-a extins la nivelul primăriilor şi site-urilor private.
   
"Majoritatea oamenilor nu au bani să îşi cumpere cele necesare, pentru că guvernul continuă să taie pensiile, salariile, totul. Nimeni nu ştie ce se va întâmpla", a declarat Leonidis Giamalis, pensionar din localitatea Dafni, suburbie a Atenei.
   
O mamă a trei copii, fără loc de muncă de patru ani, a spus la rândul ei că nu se găsesc locuri de muncă, salariile şi pensiile sunt foarte mici, iar toată lumea are datorii.
   
Dafni, cu 35.000 de locuitori, este unul dintre zecile de oraşe care îşi ajută cetăţenii să facă economii prin facilitarea accesului la cartofi ieftini. În mai puţin de o săptămână, peste 2.500 de oameni au venit la primărie pentru a comanda 75 de tone de cartofi, a declarat primarul Michalis Stavrianoudakis.
   
Vânzările au proliferat din februarie, după ce primăriile au lipit afişe, iar vestea s-a răspândit prin Internet şi ziarele locale.
   
"Dacă vom începe să cumpărăm direct de la fermieri, fără intermediari, vor reduce până la urmă preţurile. Va continua. Astăzi sunt cartofii, mâine va fi orezul iar ziua următoare uleiul de măsline", a spus Ioannides Kyriakos, un pensionar aflat la coadă la cartofi într-o parcare.
   
Cartoful a fost introdus în Grecia în secolul XIX, după obţinerea independenţei faţă de Turcia, pentru îmbogăţirea dietei săracilor.
   
Impactul măsurilor de austeritate este mai mare în Grecia, epicentrul crizei datoriilor, decât oriunde în Europa.



×
x close