Pentru pâine, lapte, carne, fructe şi alte zece alimente, un român plăteşte, în medie, 24 de euro. Cu 8% mai puţin decât un polonez şi aproape jumătate din cât achită un neamţ.
Dacă ne uităm doar la alimentele de bază, însă, vedem că preţurile sunt mai mari la noi în ţară. Un român plăteşte 88 de eurocenti pentru un litru de lapte, şi 4,11 euro pentru carnea de pui, faţă de 61 de eurocenti, respectiv 3,84 de euro în Polonia.
Şi asta pentru că polonezii aplică un TVA de doar 5% la aceste produse, faţă de 24% cât plătim noi.
În plus, salariile românilor sunt mai mici. Câştigă, în medie, 367 de euro pe lună, mai puţin decât angajaţii celorlalte state europene. Spre comparaţie, nemţii încasează două mii de euro lunar.
Şi îşi permit să cumpere de trei ori mai multe alimente. Venitul salariaţilor români ajunge pentru 15 coşuri de cumpărături, în vreme ce angajaţii din Germania pot plăti pentru 50.