Comisia mai prognozează căderi de 0,1% în trimestrul trei şi patru, o creştere totală cu un procent egal în 2009, şi 0,9% in 2010.
Procuţia, comenzile, achiziţiile au scăzut toate la cel mai mic nivel de la introducerea indicatorului economic european ce le măsoară, acum 11 ani. De asemenea, companiile europene au redus locurile de muncă cu cea mai mare viteză din ianuarie 2002 şi până acum.
Octombrie este a cincea lună consecutivă în care indicatorii arată o contracţie în zona euro a producţiei, Germania, Franţa, Italia, Spania, Austria şi Irlanda fiind în top.
Comenzile au scăzut atât din partea consumatorilor, cât şi afaceriştilor, nevoiţi să reducă cheltuielile din pricina crizei economice. De asemeneam stocurile de produse finite ce aşteaptă vânzarea au atins cote record, conform analizei.
?Cu stocuri ce cresc la cote record din pricina vâzărilor slabe, este de aşteptat o reducere şi mai mare a producţiei şi o umflare a cotei şomajului în următoarele luni, crede analistul Chris Williamson, de la Markit Economics.
Avertismentele nu sunt valabile doar pentru cele 15 state ce folosesc euro, ci se extind la nivelul întregii Uniuni Europene. În plus, lucrurile ar putea fi chiar mai grave deoarece nu este exclusă o criză a creditelor şi mai mare ce ar frâna economia.
În analiză se arată că o creştere cu 0,5% a dobânzilor de referinţă ar duce la o scădere a PIB cu un procent în zona euro. Şomajul în zona euro va ajunge la 8,4 procente în 2009, de la 7 anul trecut. Spania va fi cea mai afectată, rata şomajului fiind estimată la 15,5% în 2010.
Costul salvarii băncilor în vreme ce veniturile statelor scad vor forţa guvernele să lucreze pe datorii şi vor avea deficite mari. Franţa şi Irlanda vor încălca regulamentul UE de a nu avea un deficit mai mare de 3% din PIB, ca şi Marea Britanie, Letonia, Lituania, România şi Ungaria.
Antena3.ro