Potrivit Telmobil, decizia ANRCTI este nelegală pentru că dispune mai mult decât a solicitat Cosmote, având şi o poziţie părtinică. Tariful a fost stabilit provizoriu la 12 cenţi/minut şi trei cenţi/SMS, nesolicitat de Cosmote prin cererea adresată ANRCTI. Telemobil a refuzat interconectarea.
Potrivit datelor furnizate de Telemobil, în 2001 cei doi operatori au semnat un acord de interconectare cu durata de un an şi cu o clauză de prelungire automată a contractului cu durate succesive de un an în cazul în care nici una dintre părţi nu denunţă contractul.
Tariful de interconectare agreat de către părţi, impus de către operatorii GSM la momentul respectiv, a fost de 12 cenţi/minut şi doi cenţi/SMS. În anul 2005, Cosmote denunţă unilateral acordul de interconectare, solicitând renegocierea acestuia. În martie 2006, acordul de interconectare este prelungit prin act adiţional ca urmare a neajungerii părţilor la o înţelegere, Cosmote solicitând un tarif de 12 cenţi/minut, trei cenţi/SMS şi implementarea costurilor asociate interconectării.
?Până la soluţionarea pe fond a litigiului, tarifele de interconectare între cele două reţele se stabilesc pe baza principiului reciprocităţii la nivelul de 0,12 dolari/minut pentru apeluri şi de 0,03 dolari/SMS, iar în ceea ce priveşte orice alte condiţii comerciale privind serviciile asociate interconectării, se vor aplica cele practicate de părţi până la momentul întreruperii furnizării serviciilor de interconectare?, se arată în decizia ANRCTI.
Preşedintele ANRCTI, Dan Georgescu, a precizat că măsurile luate de autoritate au fost dispuse cu respectarea legislaţiei speciale din domeniul comunicaţiilor electronice şi în vederea atingerii scopului fundamental de asigurare a conectivităţii utilizatorilor finali.
Rompres