?Această reuşită schimbă total situaţia mondială. Dă o lovitură mortală marilor producatori de petrol, se ştiu ei. Permite independenţa multor state care erau dependente de importul de petrol, rentabilizeaza industria mineritului cărbunelui, practic e vorba de un boom economic viitor. Cu toate consecinţele lui?, scrie pe blogul lui Dan Şelaru.
Pe termen lung, se remarcă o amânare de 100 de ani a terminării rezervelor de combustibili fosili, dar avem mult mai mult timp să identificăm o soluţie ştiinţifică pentru toate problemele pe care le întâmpinăm, mai spune Şelaru.
În urmă cu câţiva ani, China a iniţiat construcţia unei uzine care modifică, printr-un procedeu chimic foarte poluant, cărbunele în petrol. Motivul principal: să profite de rezervele masive de care dispune şi pe care le poate importa graţie maximelor istorice atinse în ultimii ani de cotaţia barilului de ţiţei.
Procedeul este denumit coal-to-liquid (CTL) şi are rolul de a determina emisii importante de gaze cu efect de seră. Totodată, a stârnit, de-a lungul timpului, proteste ale activisşilor ecologişti.
Antena3.ro