Tăriceanu a precizat că se va consulta în acest sens, luni, cu prim-ministrul ungar şi, marţi, cu premierul polonez, pentru a stabili o poziţie comună împotriva unor astfel de operaţiuni cu caracter speculativ.
"Nu mi se pare normal ca, în anumite ţări, băncile să fie salvate cu bani publici şi, după aia, aceleaşi bănci să facă operaţiuni speculative cu moneda românească, cu alte cuvinte, ei să facă operaţiunile speculative şi profit pe cârca contribuabilului român. Vreau ca împreună cu cele trei ţări, care toate au fost ţinta unor astfel de speculaţii, să articulăm o poziţie comună, spunând foarte clar acest lucru", a afirmat Tăriceanu, într-o conferinţă de presă susţinută, luni, la Guvern, citat de Mediafax.
El a considerat acest tip de acţiuni speculative ca fiind imorale. "Nu este moral ceea ce se întâmplă. Sigur că, capitalismul nu este prin esenţă moral, dar această criză care s-a declanşat în America până la urmă a fost declanşată tocmai pentru că s-au desconsiderat elementele fundamentale ale capitalismului", a arătat Tăriceanu.
Consiliul Concurenţei a anunţat vineri începerea unor controale la toate băncile din România, pentru că există suspiciunea că anumite instituţii de credit au făcut înţelegeri între ele, ca să schimbe politicile financiare în raport cu clienţii.
Au fost realizate deja inspecţii la sediile băncilor incriminate recent de Banca Naţională, în contextul atacului asupra leului. "Investigaţia are la bază suspiciuni privind posibilul schimb de informaţii, precum şi anumite conduite comerciale evidenţiate, de altfel şi de mass-media, în acest sector", a declarat, într-un comunicat, preşedintele Consiliului Concurenţei, Gheorghe Oprescu.
Bancherii au precizat că vor colabora cu Consiliul Concurenţei în investigaţia începută de instituţie şi vor furniza toate datele necesare, dar au cerut respectarea cu stricteţe a legilor, inclusiv a celor privind secretul bancar.
Pentru a-şi susţine economia puternic afectată de criza financiară mondială, Ungaria a fost recent nevoită să împrumute 25,1 miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), Uniunea Europeană (UE) şi Banca Mondială (BM).
Ca urmare a deteriorării situaţiei de pe pieţele financiare internaţionale şi a înrăutăţirii condiţiilor de creditare, la începutul săptămânii trecute Standard&Poor's (S&P) a coborât de la "Pozitivă" la "Stabilă" perspectiva ratingului de ţară al Poloniei.
Antena3.ro