Această iniţiativă, calificată ca "importanta", a fost luată de membrii Unico, o grupare europeană a băncilor mutuale (deţinute de clienţi), ce reprezintă 21% din piaţa băncilor de retail din Europa, cu circa 110 milioane de clienţi.
Unico reuneşte prima bancă franceză, Credit Agricole, banca germană DZ BANK, banca italiană ICCREA, banca finlandeză Pohjola, banca olandeză Rabobank, banca austriacă Raiffeisen Zentralbank şi cea suedeză Raiffeisen Switzerland.
Analiştii apreciază că băncile în cauză au o bună poziţie pe piaţa internă, dar problema constă în faptul că asemenea cluburi lasă alte bănci neacoperite, scie Forbes, citând analişti economici.
Unico a "luat decizia de a redresa piaţa de finanţare interbancară din Europa", de unde băncile imprumută fondurile necesare, mai arată comunicatul.
Membrii Unico s-au pus de acord pentru a-şi acorda împrumuturi reciproce şi pentru a redeschide liniile de creditare negarantate, pentru credite pe trei luni, pentru linii de creditare ce trebuie să fie cuprinse, în total, între 10 şi 15 miliarde euro.
Toate aceste informaţii nu au ajutat foarte mult banca Credit Agricole, ale cărui acţiuni erau în cădere cu 4,4%, până la 10,52 euro. De altfel acest fenomen era de aşteptat dacă se ia în considerare că naşterea acestui fond nu poate salva Credit Agricole de la o criză. Cu toate acestea ar putea să mărească încrederea în aceste bănci, ceea ce nu e altceva decât un exerciţiu de PR.
Antena3.ro