John Dalli arăta că Bruxelle nu poate nici să legifereze, dar nici să impună măsuri ferme anti-fumat în statele membre UE, dar intenţionează să reanalizeze legile actuale ale Uniunii pentru a face produsele de tutun "mai puţin atractive".
Acesta a făcut declaraţiile înainte de Ziua mondială fără tutun de luni, la prezentarea unei analize din care rezultă că 650.000 de persoane din cei 500 milioane de locuitori ai UE mor prematur din cauza tutunului în fiecare an.
Marea Britanie, Cipru şi Irlanda sunt singurele trei state membre care au interzis complet fumatul în locuri publice, iar Dalli a citat o reducere de 17 procente de reducere a bolilor cardiace în Scoţia ca dovadă al avantajelor.
Edinburgh a introdus interdicţia în 2006, urmând exemplul Irlandei, iar acum guvernul scoţian doreşte să introducă o extindere a legislaţiei anti-funamt pentru a interzice afişarea produselor de tutun în magazine.
În UE, alte nouă state, Finlanda, Franţa, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Olanda, Slovenia şi Suedia au o serie de legi ce permit execepţii pentru 'zone de fumat' .
În restul Europei, precum Belgia şi Germania, barurile şi cafenelele pot să accepte fumători în funcţie de dimensiunea lor sau dacă servcesc mâncare, de exemplu.
Trei sferturi dintre persoanele intervievate în cadrul unui sondaj UE susţin măsurile anti-fumat, deşi comisarul sublinia că faptul că 38 procente din cei chestionaţi fumează rămâne un fapt îngrijorător.
Antena3.ro