Zăcământul se afla la 50 de kilometri est de insulă, iar până la sfârşitul anului viitor se intenţionează extragerea a nu mai puţin de 1 miliard de metri cubi de gaze naturale. Cheltuielile de realizare a proiectului au fost evaluate la circa 117 milioane de euro.
Presa ucraineană vorbeşte despre întârzierea exploatării acestor rezerve din cauza ?pretenţiilor teritoriale? ale României. Disputa dintre România şi Ucraina a ajuns la Curtea internaţională de Justiţie. În joc este platforma contientală a fiecărei ţări şi zona economică exclusivă. Conform legislaţiei internaţionale, fiecare ţară are o platformă continentală până la 200 de metri adâncime şi o zonă economică exclusivă care se întinde 200 de mile marine în larg.
La delimitarea dintre România şi Ucraina, esenţial este statutul Insulei Şerpilor. România consideră respectiva bucată de pământ drept o stâncă banală, nelocuită. Ucraina dimpotrivă vede în ea o parte integrantă a teritoriului său, care presupune mărirea platformei continentale şi a zonei economice exclusive.
Guvernul de la Kiev face eforturi ca acestei stânci să-i fie recunoscut statutul de insulă locuită. A construit acolo o şcoală, o bancă, forează la mare adâncime după apă potabilă. În joc sunt resurse energetice importante pe care nu vrea să le împartă cu România.
Antena 3