Numărul hotelurilor şi pensiunilor de care proprietarii vor să scape a crescut de 10 ori faţă de începutul anului. Acest lucru se întâmplă în special pe Valea Prahovei, însă nici alte zone nu o duc mai bine.
Hotelierii sunt la pământ cu afacerile. Cele mai multe hoteluri de vânzare sunt în staţiunile montane. Pe Valea Prahovei, de la începutul semestrului, pe un singur site cu anunţuri erau cinci unităţi de cazare la vânzare. În numai şase luni, numărul acestora a ajuns la 52.
Pe litoral sunt de vânzare 20 de pensiuni şi hoteluri. Paradoxul este ca mulţi patroni renunţă la afacerile din România pentru a duce un trai mai bun în străinătate, în timp ce străinii vin pe litoralul românesc să cumpere hotelurile gata terminate. Iar perioada următoare nu se anunţă prea bună pentru turism, 3 din 4 români spun nu vor merge în vacanţă anul acesta.
În Mamaia, staţiunea cu cei mai mulţi turişti vara, hotelierii sunt disperaţi. Renunţă la afaceri pentru că au cheltuieli mari şi turişti puţini. Pe un hotel de trei stele, unul dintre proprietari cere 680.000 de euro. Negociabil.
Iar veştile rele circulă rapid. La Bran, toţi localnicii ştiu deja că pe la ei nu vor mai trece prea mulţi turişti. Acum sunt şi de zece ori mai multe anunţuri de vânzare faţă de începutul anului. Iar preţurile mult mai mici.
Cele mai multe anunţuri vin de la hotelierii din zonele turistice de munte. De exemplu, în Buşteni, un hotel de trei stele se vinde cu aproape 3 milioane de euro. La Sinaia, tot trei stele, 2.490.000 de euro. Iar în Braşov 3.200.000 de euro. În Ardeal un hotel se vinde cu 1.100.000 de euro, iar la Arad - 1.700.000 de euro.
În alte ţări, toţi se dau peste cap să ofere cele mai bune şi ieftine servicii. La noi singura soluţie se dovedeşte a fi.. lacătul pe prăvălie.
Observator