Antena 3 CNN Economic Biz News Business Tinerii cer la angajare un salariu de minim 380 de euro

Tinerii cer la angajare un salariu de minim 380 de euro

1 minut de citit Publicat la 18:53 20 Feb 2008 Modificat la 18:53 20 Feb 2008
Tinerii cer la angajare un salariu de minim 380 de euro
Pretenţiile salariale ale celor mai mulţi tineri angajaţi au crescut în 2007. Salariul minim cerut la angajare pe un post unde nu se cere experienţă a ajuns la 380 euro. Diferenţa dintre salariul aşteptat şi cel real este însă mare pentru toate categoriile de experienţă. Tinerii câştigă în medie cu 200 de euro mai puţin decât şi-ar dori. Salariul rămâne şi principalul motiv de nemulţumire la locul de muncă, iar pe locul al 2-lea este lipsa perspectivei de evoluţie profesională. Datele sunt cuprinse într-un studiu realizat de Daedalus Consulting şi Catalyst pe aproape 1.000 de tineri între 19 şi 28 de ani, studenţi sau absolvenţi de învăţământ superior.

Studiul relevă că din ce în ce mai mulţi tineri lucrează în domeniul pe care l-au studiat în facultate: 61% anul trecut, faţă de 51% în 2006. De asemenea, în ochii tinerilor a crescut importanţa pentru domeniul în care activează a pregătirii teoretice dar şi practice din facultate.

Condiţiile cele mai importante la angajare, în afara salariului, sunt ca angajatorului să-i pese de angajaţi, iar atmosfera de lucru să fie plăcută. Tinerii se aşteaptă de asemenea ca angajatorul să ofere posibilităţi de perfecţionare prin cursuri.

În ceea ce priveşte salariul, tinerii din Bucureşti sunt cel mai bine plătiţi, cu aproape o treime mai mult decât cei din provincie.

Cei cu un an experienţă au câştigat anul trecut, în medie, 344 de euro şi şi-ar dori 530. Iar salariaţii cu o vechime de trei ani care câştigă 485 de euro ar dori un salariu de 664.

Cea mai mare diferenţă între salariul real şi aşteptări se regăseşte în cazul celor care lucrează de peste 4 ani. În această categorie salariul real este de 590 de euro, dar aşteptările sunt de aproximativ 900 de euro.

Studiul mai arată că 8 persoane din 10 părăsesc locul de muncă atunci când primesc oferte de angajare din partea unei alte companii şi 5 din 10 pleacă atunci când li se oferă un salariu mai mare.

Faţă de 2006, tinerii au mai multă încredere în şansele lor de a se realiza profesional în România faţă de străinătate. De asemenea, a crescut şi percepţia că o pregătire teoretică solidă primează experienţei practice.

Antena 3

×
x close