Antena 3 CNN Economic Biz News Business SUA susţin Nabucco în ciuda Rusiei

SUA susţin Nabucco în ciuda Rusiei

1 minut de citit Publicat la 09:14 02 Iul 2007 Modificat la 09:14 02 Iul 2007
SUA susţin Nabucco în ciuda Rusiei
Americanii şi-au făcut public punctul de vedere în ceea ce priveşte alimentarea cu gaze naturale. Matt Bryza, numărul doi pe Afaceri Europene şi Eurasiatice din Departamentul de Stat, a declarat, potrivit ziarului ?Gardianul?, că Statele Unite susţin proiectul Nabucco, în detrimentul propunerilor Moscovei. Poziţie care se potriveşte cu declaraţiile făcute de preşedintele Traian Băsescu în ultima vreme.

Diplomatul american Matt Bryza a acuzat în mod direct monopolul pe care Federaţia Rusă îl impune, prin intermediul companiei Gazprom, în aprovizionarea cu gaze naturale a statelor din centrul şi estul Europei şi a subliniat că proiectul Nabucco ar fi o soluţie pentru diversificarea resurselor.

Precizările, făcute la la Forumul de Securitate al Consiliului Parteneriatului Nord-Atlantic, organizat la Ohrid, în Macedonia, vin la scurt timp după intervenţiile preşedintelui Traian Băsescu pe această temă şi conţin asemănări izbitoare, remarcă jurnaliştii de la ?Gardianul?. Traian Băsescu a spus, luna trecută, că interesul strategic al României se mulează perfect pe planurile concepute la Washington.

La reuniunile de la Baku, Zagreb şi Istanbul, într-un interval de numai câteva zile, Băsescu a pledat pentru crearea unor pieţe de energie libere la Marea Neagră şi la Marea Caspică şi a criticat folosirea energiei ca instrument politic.

Nabucco este un proiect ce vizează construirea unei conducte care să lege Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, pentru aprovizionarea cu gaze naturale din bazinul Marii Caspice. Acordul de principiu între cele 5 state a avut loc în 2004 şi a primit acceptul Comisiei Europene.

Moscova a pus, însă, în umbră acest proiect prin alte două iniţiative - South Stream şi secţiunea a doua din Blue Stream. South Stream ar aduce gaze din Rusia în Bulgaria, pe sub Marea Neagră, iar secţiunea a doua din Blue Stream ar urma să aducă gaze ruseşti din Turcia, prin Bulgaria, Serbia, Croaţia şi Ungaria. Toate variantele ruseşti ar ocoli însă România.

În prezent, 40% din importurile de gaze din Uniunea Europeană provin din Rusia, iar tendinţele arată că, în 2030, dependenţa de Moscova va creşte la 60%.

Antena 3

×
x close