Antena 3 CNN Economic Biz News Business Statul este fraudat de o companie aeriană

Statul este fraudat de o companie aeriană

1 minut de citit Publicat la 10:56 05 Mai 2007 Modificat la 10:56 05 Mai 2007
Statul este fraudat de o companie aeriană
Opt milioane de lei, adică aproape două milioane şi jumătate de euro, este gaura dată statului de o companie aeriană care operează pe Aeroportul Băneasa. Dosarul este deja pe masa procurorilor. Surse din Parchetul Tribunalului Bucureşti spun că este vorba despre firma Mia Airlines. Unul dintre proprietarii companiei a confirmat controlul Gărzii Financiare dar spune că nu au fost găsite nereguli.

Garda Financiară a descoperit că firma a fraudat statul atât prin neînregistrea unor venituri, cât şi prin plata la negru a angajaţilor. Comunicatul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală menţionează doar că firma respectivă are printre acţionari un cetaţean libanez, împreună cu un grup de firme înmatriculate în Liban, reprezentate de aceeaşi persoană.

Surse din Parchetul Tribunalului Bucureşti au confirmat că există un dosar de fraudă şi că vizează compania Mia Airlines. Unul dintre acţionarii firmei, Aurel Biţianu, ne-a spus că într-adevăr, în urmă cu o lună, compania a fost controlată de comisarii Gărzii, însă nu li s-a comuninicat niciun fel de nereguli şi nici nu au primit vreo amendă.

Cu toate astea, Garda Financiară a sesizat procurorii şi Oficiul pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor. Dosarul a ajuns la Parchetul Tribunalului Bucureşti dar acum se află în lucru la Parchet sector 1.

Comisarii Gărzii susţin că prin neplata impozitului pe profit, compania a păgubit statul cu peste 3 milioane de lei. De asemenea, piloţii erau plătiţi cu 3 - 4000 de euro pe lună, însă în acte salariul mediu era ceva mai mare de o sută de euro. O subsidiară a companiei care dezmembrează avioane a păgubit şi ea statul cu peste 1,1 milioane de lei prin vânzarea pe bucăţi a unor aeronave, fără niciun fel de factură.

Mia Airlines oferă servicii VIP în Africa, Orientul Mijlociu şi spaţiul ex-sovietic şi foloseşte avioanele companiei Jetline International, acuzată în rapoartele internaţionale că ar fi făcut trafic cu arme în Africa.

Observator

×
x close