Un miliard de euro. Atât cheltuie statul român pentru a subvenţiona medicamentele luate pe reţetă. Pare mult, dar nu e deloc aşa. Românii mai scot din buzunar încă pe-atât în fiecare an ca să nu se îmbolnăvească şi mai tare. În spitale, situaţia e şi mai gravă. În această săptămînă, Observatorul face o radiografie a sănătăţii bolnave din România.
Reţete peste reţete. Unele compensate, altele gratuite. Şi în farmacii, în fiecare zi, se adună cu miile. Iar Casa de Asigurări plăteşte, cu sincope, pentru fiecare dintre ele. Dar, în comparaţie cu alte state europene, suntem la coada clasamentului.
În România se cheltuiesc numai 45 de euro pe cap de locuitor pentru medicamente, în vreme ce media europeană este la 280 de euro, iar prima ţară după noi este Bulgaria unde se cheltuiesc 75 de euro
În 2007, statul plătea în jur de 600 de milioane de euro. În 2008, consumul a crescut la 800 de milioane, în vreme ce anul trecut a atins şi chiar a depăşit suma de un miliard de euro. Dar, chiar şi aşa pacienţii suportă o parte din costuri. Nicoale Oniga, pacient cu hemofilie, trebuie să cheltuie bani cu pastilele, dar nu pentru boala în sine, ci pentru celelalte afecţiunile pe care i le-a provocat hemofilia. Artoză şi hepatită.
Pentru hepatită medicamentele sunt foarte scumpe şi, după cum ştiţi, nu se dau nici măcar compensat. Aşa că costurile se ridică la câteva sute de lei pe lună pentru fiecare hemofilic
De partea cealaltă, Casa de Asigurări vede total diferit lucrurile. Reprezentanţii ei spun că luăm prea multe medicamente, prea scumpe şi fără rost.
Asistăm la o canibalizare a fondului naţional unic de consumul de medicamente, care de cele mai multe ori e exagerat şi nejustificat. În România se consumă 70 la sută medicamente scumpe, în vreme ce în Anglia se consumă 70 la sută medicamente generice.
În faţa tejghelei, alta e situaţia. Viaţa românilor depinde de reţetele pentru gratuite şi compensate. Care încă se onorează, dar pe datorie. Nu a pacientului, ci a statului către farmacii.
Cu banii de medicamente s-a ajuns deja la fundul sacului. Şi abia acum se caută soluţii. Una dintre ele e schimbarea modului în care se compensează medicamentele. Statul vrea să le luăm pe cele mai ieftine. Bolnavii, în schimb, vor să le ia pe cele mai bune. Uşor de înţeles. România este aproape zero la capitolul prevenţie. Şi aşa, populaţia neprevenită, adesea neinformată şi extrem de stresată, vrea să se vindece repede şi sigur.
Antena3