Guvernul Boc a decis majorarea taxei pe valoare adăugată de la 1 iulie 2010, de la 19% la 24%, cea mai mare cotaţie a TVA pe care a resimţit-o România din 1993 până în prezent, scrie Capital. Drastică sau nu, de măsura privind creşterea TVA s-au lovit şi alte state europene precum Spania, Finlanda, Grecia şi Portugalia.
Grecia şi-a majorat TVA-ul în încercarea de reducere a deficitului bugetar impusă de Fondul Monetar Internaţional de la care statul elen s-a împrumutat de 110 miliarde de euro de la Fond. În prezent, deficitul Greciei este cel mai mare la ora actuală . TVA-ul în Grecia este, în prezent, de 11%.
Nici Spania şi Portugalia nu au ocolit majorarea taxei pe valoare adăugată. Având un deficit de 11.2% din PIB, Spania a apelat la creşterea TVA de la 16 la 18%, în condiţiile în care rata şomajului este ridicată, de 20%.
Spania şi-a limitat cheltuielile publice pe 2011 la 122,256 miliarde euro, în scădere cu 7,7 procentefaţă de anul 2010.
Spania şi Portugalia au majorat şi cotele reduse ale TVA cu 1%. Portugalia va avea o cotă de TVA de 21%, în creştere cu doar 1%, deşi nu se încadrează în termenii Uniunii Europene din punct de vedere al deficitului şi al datoriei.
De majorarea TVA a avut parte şi Finlanda, cu toate că indicatorii macroeconomici nu au avut o evoluţie îngrijorătoare. Datoria publică a atins 44%, iar deficitul doar 2.2% din PIB. Însă PIB-ul Finlandei a scăzut considerabil în 2009, deci statul s-a văzut nevoit să majoreze TVA de la 22 la 23%. Potrivit Uniunii Europene, inflaţia va creşte astfel cu 0.4%.
Finlanda a crescut TVA pentru a compensa scăderea încasărilor bugetare din taxe din cauza îmătrânirii populaţiei.
Antena3.ro