Antena 3 CNN Economic Biz News Business Sondaj: Economia SUA începe să se redreseze

Sondaj: Economia SUA începe să se redreseze

Sondaj: Economia SUA începe să se redreseze
13 Oct 2009   •   17:34

Cea mai gravă recesiune americană de la Marea Depresiune s-a încheiat, dar cheltuielile mici pentru casă în timp ce piaţa muncii se străduieşte să creeze locuri de muncă va încetini ritmul redresării economice, potrivit unui sondaj de opinie publicat luni.

Sondajul efectuat prin interogarea a 44 de analişti profesionişti, publicat de Asociaţia Naţională a Economiştilor din Afaceri (NABE) a descoperit că 80 procente dintre respondenţi cred că economia creşte din nou, după patru trimestre de declin

"Marea recesiune s-a încheiat", declara preşedintele NABE, Lynn Reaser. "Cea mai mare parte a economiştilor cred că recesiunea s-a terminat, dar redresarea economică este foarte probabil să fie mai moderată decât s-a experimentat după declinuri abrupte."
Recesiunile din SUA sunt observate de ?National Bureau of Economic Research?. Grupul din sectorul privat, care nu defineşte recesiunea ca fiind două trimestre consecutive de declin a PIB, adesea calculează datele în câteva luni.
Actuala recesiune a început în decembrie 2007 şi este cea mai lungă şi mai abruptă din anii 30. Aceasta a fost declanşată de prăbuşirea pieţei imobiliare din SUA şi crizei creditării.
Analiza NABE, efectuată în septembrie, a prezis că creşterea reală a PIB va ajunge la 2,9 procente în al doilea semestru. Pentru întreg anul, producţia este de aşteptat să se contracte cu 2.5 procente, pentru ca la anul să revină la 2,6 procente.
Analiza a prevăzut că rata şomajului va ajunge la 10 procente în primul trimestru al 2010, şi va ajunge la 9.5 procente la finele anului. Piaţa muncii nu este aşteptat să recâstige slujbele pierdute în actuala recesiune până după 2012.
Piaţa slabă a muncii va continua să preseze cheltuielile, ceea ce va încetini redresarea. Rata şomajului a ajuns la 9,8 procente în septembrie, un maxim al ultimilor 26 de ani.
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close