Începutul emisiunii a fost marcat de prezentarea unor cazuri concrete ale unor oameni care suferă de pe urma acestor majorări abuzive. Cinci milioane de români au, în prezent, credite la băncile din România şi sunt afectaţi de mărirea abuzivă a ratelor creditelor cu până la 40%.
Potrivit lui Dan Vlaicu, numai de la începutul acestui an, au fost făcute 1.400 de plângeri de către clienţii băncilor. Acesta a mai dezvăluit şi care a fost cea mai mare amendă dată până acum unei bănci pentru un singur client nemulţumit: 600 de milioane de lei. În plus, preşedintele ANPC a mai sfătuit clienţii nemulţumiţi să fie extrem de atenţi la clauzele contractului pe care l-au semnat. Numai în cazul în care nu sunt respectate clauzele contractului, banca poate fi amendată.
Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată, a declarat că majoritatea băncilor manifestă un compotament anticoncurenţial, deoarece clauzele din contracte sunt asemănătoare cu cele ale altor bănci. În plus, Victor Ciutacu a identificat aceeaşi problemă şi în cazul companiilor de telefonie mobilă.
Dan Vlad a mai adăugat că această situaţie este şi rezultatul legislaţiei confuze. ?Băncile profită de o legislaţie neclară, interpretabilă, mult prea generală şi confuză.? Acesta a mai adăugat: ?Banca îşi rezervă dreptul unilateral de a modifica dobânzile şi comisioanele în funcţie de evoluţia pieţei financiar-bancare.? La finalul emisiunii, economistul Liviu Voinea a sfătuit românii care intenţionează să solicite credite să facă acest lucru în moneda în care îşi primesc salariul.
Antena3.ro