Aceasta este totodata prima indicatie de pret pentru pachetul detinut de SIF-uri, in contextul negocierile pe care le poarta in prezent cu Erste. Datele privind evaluarea BCR reies din materialele puse la dispozitia actionarilor de catre SIF Moldova pentru AGA din septembrie convocata pentru a discuta listarea bancii si alternativele de lichidizare a participatiei de 6% controlata de aceasta societate.
SIF2 a evaluat BCR, plecand de la tranzactia efectuata cu un pachet de circa 5% din actiunile BRD in luna februarie a acestui an, cand BERD a iesit din actionariatul bancii la un pret de 13,05 lei/actiune. In raport cu acest pret si cu multiplul pret/valoare contabila, a reiesit pretul de 14,3 lei pe actiune pentru BCR.
Conducerea SIF Moldova precizeaza totodata ca se pot aplica corectii pozitive sau negative asupra acestui pret din evalurea factorilor ce diferentiaza BCR de BRD.
Potrivit SIF2, comparabilitatea dintre cele doua banci este asigurata de faptul ca sunt primele doua banci ale Romaniei avand ca si cote de piata 20,7% si respectiv 14,1% dupa activele totale, pachetele tranzactionate fiind de 6%, respectiv 5%. Pe de alta parte, diferentele apar in ceea ce priveste profitabilitatea bancilor, in cazul BCR aceasta fiind mai reduca decat la BRD (ceea ce inseamna un minus in evaluarea pretului BCR), in timp ce un plus in evaluarea BCR este dat de faptul ca vanzarea participatiilor de catre unul sau mai multe SIF pot asigura pozitie de supramajoritate actionarului Erste.
Oficialii SIF Moldova mentioneaza, in cadrul unui paragraf numit “oferta erste”, ca o posibila intelegere cu austriecii poate avea ca obiect achizitionarea actiunilor BCR contra cash, contra actiuni Erste sau o solutie combinata. In acelasi timp, austriecii pot conditiona cumpararea pachetului detinut de SIF la BCR de renuntarea la listare si la dreptul special privind acordarea de dividende de 40% din profitul net calculat conform IFRS.
Concluzia consiliului de administratie al SIF Moldova este ca in aceleasi conditii de piata vanzarea catre Erste poate fi mai profitabila in raport cu o tranzactie catre un tert deoarece renuntarea la drepturile atasate actiunii BCR (dreptul la listare, dreptul special de dividend, obtinerea pozitiei de supramajoritate) este benefica doar pentru actionarul majoritar Erste.
SIF Moldova a luat in calcul si lansarea unor produse structurate/derivate pe actiunile BCR, dar in acest caz valorificarea detinerii de la BCR se poate face prin acordarea unor discount-uri de pret, in raport de un pret negociat cu Erste, in avantajul cumparatorilor pentru perioada ajungerii la maturitate a produselor. Produsele analizate au fost de tipul: warrant, vehicul de investitii specializat (SPV), certificate globale de depozit (GDR) si swap total returns.
Detinerea de la BCR este cea mai importanta pentru SIF-uri, in conditiile in care reprezinta in general un sfert din activul acestora. Erste se angajase prin contractul de privatizare sa listeze BCR in cel mult trei ani de la preluare, adica pana in octombrie 2009, dar ulterior a reusit sa semneze un acord de amanare cu SIF-urile prin care listarea a fost amanata cel mult doi ani.
Administratorii SIF2 mentioneaza ca in perioada iunie 2010-iulie 2011, societatea de investitii financiare a inaintat sase scrisori catre Erste si consiliul de supraveghere al BCR prin care a solicitat declansarea procedurilor de listare. In acelasi timp, SIF Moldova, impreuna cu celelalte SIF-uri, a participat la mai multe intalniri cu Erste ce au vizat probleme ce tin de strategia BCR, implicit listarea.
Erste detine in prezent un procent de 69,4% din capitalul social al BCR. In conditiile cumpararii detinerii unui singur SIF, Erste va atinge peste 75% din capitalul social, ceea ce ar conduce la posibilitatea efectuarii oricarei modificari a actului constitutiv. SIF-urile au acum un atu in negocierile cu austriecii tocmai pentru ca hotararile importante in cadrul bancii nu pot fi luate fara aprobarea acestor societati.