La început, AVAS a funcţionat sub denumirea de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) şi se ocupa de recuperarea creanţelor bancare rezultate în urma falimentului Bancorex, BCR şi Băncii Agricole. Apoi, activitatea a fost extinsă la recuperarea creanţelor pe care statul le avea la mai multe societăţi. AVAS urma să se ocupe şi de privatizarea ultimelor companii sau active ale statului.
În urmă cu patru ani, mai multe societăţi din subordinea Ministerului Economiei au fost transferate împreună cu Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) la AVAS.
Ordonanţa de trecere a companiilor a declanşat un scandal mediatic, iar în final ministerul, în frunte cu Varujan Vosganian, a rămas cu Hidroelectrica, Transelectrica, Termoelectrica, Transgaz, Romgaz şi societăţile miniere Compania Naţională a Huilei (CNH) şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO).
Astfel, la AVAS au ajuns cele trei complexuri energetice (Turceni, Rovinari şi Craiova), Conpet, Oil Terminal, Electrica, acţiunile la Distrigazurile privatizate, de la Petrom şi de la companii din industrie, precum Avioane Craiova, Oltchim şi Romaero.
La sfârşitul lui 2008, de îndată ce a fost constituit Guvernul PD-L-PSD, OPSPI a trecut de la AVAS înapoi la Ministerul Economiei, sub conducerea lui Adriean Videanu.
Antena3.ro