Antena 3 CNN Economic Biz News Business Se construiesc tot mai multe apartamente ieftine

Se construiesc tot mai multe apartamente ieftine

1 minut de citit Publicat la 09:06 28 Aug 2007 Modificat la 09:06 28 Aug 2007
Se construiesc tot mai multe apartamente ieftine
Anul trecut, mai toţi constructorii fugeau de apartamentele ieftine, gândite pentru românii cu venituri mici sau medii. Acum această nişă este din ce în ce mai atrăgătoare. Mai mulţi dezvoltatori imobiliari au început să construiască în capitală blocuri cu apartamente de cel mult trei camere. Preţurile sunt comparabile cu cele din imobilele vechi, facilităţile mai mari, diferă doar zona. În general, ansamblurile noi sunt destul de departe de centru. Ba chiar la periferie.

Marginile Capitalei s-au umplut de noi ansambluri rezidenţiale. Preţurile pot fi şi de 800 de euro pe metru pătrat, dar asta înseamnă să optaţi pentru o locuinţă situată în afara Bucureştiului.

Preţul mic poate fi justificat prin preţul scăzut al terenului, dar şi prin suprafeţe şi materialele folosite. O garsonieră are 40 de metri pătraţi, în timp ce un apartament de 3 camere ajunge la 100 de metri pătraţi. În aceste condiţii, preţurile pornesc de la 40.000 fără TVA şi cresc în funcţie de suprafaţa locuinţei.

În Militari, Berceni sau Ghencea, terenul costă considerabil mai puţin decât în Pipera sau alte cartiere preferate până acum de dezvoltatorii imobiliari. Şi au mai renunţat la câteva facilităţi de relaxare. În rest, apartamentele au tot ce le trebuie.

Companiile care lucrează la aceste proiecte au în vizor atât persoanele cu venituri medii care doresc şi pot să-şi cumpere un apartament, cât şi locatarii imobilelor vechi, care la un moment dat vor opta pentru un bloc nou. Iar dacă deocamdată diferenţa de preţ nu prea e influenţată de vechimea construcţiei, pe viitor situaţia s-ar putea schimba.

Iar dacă la ora actuală analiştii occidentali estimează o scădere a preţurilor în întreaga Europă, deci implicit şi în România, specialiştii autohtoni nu se încred în calculele străinilor. Explicaţia e simplă: la noi cererea e în continuare mult mai mare decât oferta. Chiar dacă în ultima perioadă s-au construit circa 40.000 de unităţi locative pe an, tot e puţin. Sunt peste un milion de cereri la nivelul întregii ţări.

Antena 3

×
x close