Principalul motiv pentru care preţurile apartamentelor noi au urcat atât de mult este suprafaţa alocată acestora. Dacă o garsonieră dintr-un bloc vechi, construit înainte de 1990, are în jur de 25-35 de metri pătraţi, suprafaţa totală a unei garsoniere construite recent poate atinge 50 de metri pătraţi. În plus, vânzarea apartamentelor vechi a cunoscut o stagnare. Oamenii nu mai sunt interesaţi de cumpărarea apartamentelor vechi la preţurile pieţei, lucru care poate fi observat în preţul mai scăzul al acestora. După ce, în anii trecuţi, a cunoscut o creştere de 35-40%, în 2008, preţul apartamentelor vechi a scăzut cu 15%, spun specialiştii imobiliari.
Apartamentele noi deţin numai 5 % din totalitatea fondului locativ al Capitalei. În 2000, creşterea economică a regiunii Bucureşti-Ilfov a dus la apariţia proiectelor rezidenţiale noi. Imediat după revoluţie, piaţa imobiliară era practic inexistentă deoarece nu existau tranzacţii. La mijlocul anilor `90, apartamentele au început să se vândă la preţuri cu 30% mai mic decât valoarea lor de construcţie. În prezent, apartamentele se vând la preţ dublu faţa de valoarea de construcţie.
Potrivit jurnaliştilor de la Gândul, cele mai scumpe apartamente sunt cele noi din cartierul Primăverii al căror preţ pe metru pătrat poate ajunge şi la 7.300 de euro. La polul opus, cele mai ieftine apartamente din Capitală sunt cele vechi din Berceni, care costă 1.800 euro pe metru pătrat.
Antena3.ro