La expirarea celor patru luni, persoanele obligate prin lege să aleagă un fond, dar care nu au făcut-o vor fi repartizate aleatoriu de către Casa Naţională de Pensii. Pentru pensia privată obligatorie, tinerii nu vor plăti în plus. Din banii pe care îi dau acum statului, două procente se vor duce la un fond privat. În timp, contribuţia va creşte până la şase la sută. Persoanele care nu sunt obligate prin lege, dar pot opta să adere la un fond de pensii, pot să o facă în orice moment, până la împlinirea vârstei de 45 de ani.
Comisia de supraveghere a fondurilor private de pensii îi sfătuieşte pe români să consulte ofertele a cât mai multor administratori autorizaţi, să verifice prospectul schemei de pensii şi a fondului de pensii administrat privat. Există şi recomandarea ca la alegerea unui fond de pensii administrat privat să se ia în calcul comisioanele de administrare percepute, politica de investiţii, respectiv care sunt instrumentele financiare şi procentele de active investite, comisioanele de transfer, modalitatea de informare şi raportare către participant şi, nu în ultimul rând, experienţa administratorului.
Până în prezent, Comisia a autorizat 14 fonduri de pensii pe pilonul II şi 17 administratori. Numărul pensionarilor din România era, la sfârşitul anului trecut, de 4,6 milioane. Studiile demografice arată că populaţia României va scădea la 18 milioane în 2050, iar ponderea persoanelor cu vârsta de pensionare va ajunge la aproape 32 la sută din total faţă de 19 la sută în prezent, ceea ce dovedeşte că actualul sistem public de pensii nu este sustenabil financiar.
Antena 3